Aşırı stres kişide pek çok psikolojik ve fizyolojik soruna yol açıyor. Fakat stresi kısmen de olsa hafifletmek sizin elinizde.
İş yaparken yaşanan zaman baskısı, hata yapma korkusu, güvenliğin az olması stresi arttırıyor. Çalışma saatleri, vardiya usulü çalışma, fiziksel tehlike varlığı, sorumluluk fazlalığı, birkaç kişinin işini bir kişiye yaptırma, işsizlik korkusu, işyerinde rol çatışmaları ve belirsiz roller insanları gerilim içinde tutuyor. İş yerindeki uzun süreli stresin kişiler üzerindeki yansımaları farklı şekillerde olabiliyor.
Kendine güvensizlik, uyku bozukluğu, çeşitli sağlık problemleri, gelecek kaygısı, iş kazalarının artması, performansın düşmesi, hatalı iş çıkarma oranlarında artış, dayanışmaların azalması, rekabetin artması, iş veriminde düşme, iş arkadaşlarına tahammülsüzlük ve ilişkilerin bozulması, yetersizlik duyguları, tartışmaların artması, çalışma sürelerinin artması, devamsızlığın artması bunlardan bazıları.
BU HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN AMAN DİKKAT!
İş stresinin artmasıyla kişilerde yorgunluk, sinirlilik, baş ağrıları, zor kalkma, kolay ağlama, uyku düzeninin bozulması, yalnız kalma isteği, iştahsızlık, çarpıntılar, mide bağırsak hastalıkları, alerjiler, romatizmal ağrılar görülebiliyor.
İş stresi ayrıca depresyon, psikolojik rahatsızlıklar, iş kazaları ve intihar vakalarına sebep olabiliyor. Stresi hayatımızdan tamamen uzaklaştırmak mümkün olmasa da kendi alacağımız bazı tedbirlerle azaltabiliriz.
İŞTE HAYATINIZI DEĞİŞTİRECEK O 10 ADIM
İş stresi herkesin sorunu… Sadece çalışan kişi değil çevresindekiler de olumsuz ofis ortamlarında yaşananların etkilerini hissediyor. Çözüm ise hiç zor değil… Biraz planlama biraz da iradeyle iş stresinin hayatınızdaki etkilerini en aza indirebilirsiniz.
Hafta içi geç saatlere kadar televizyon karşısında yayılmaktan vazgeçerek işe başlayabilirsiniz. Ya da “Aman nasılsa işe gidiyorum, ne gerek var süslenmeye?” diye düşünmeyi bırakabilirsiniz.
İŞTE HAYATINIZI DEĞİŞTİRECEK O 10 BASİT İPUCU…
1. İş stresinden kurtulmanın en önemli yollarından biri “Hayır!” demeyi öğrenmektir. Ekstra projelere, istemediğiniz sosyal aktivitelere ve zamanınız olmayan davetlere hayır deyin.
2. Endişeli ve kuruntulu olmayan insanlarla arkadaş olun. Çünkü karamsarlık bulaşıcıdır! Kendi kendinize yönelik negatif konuşmalardan da kaçının.
3. Sağlığınıza önem verin: Ofiste arada bir ayağa kalkıp vücudunuzu esnetin. Uykunuzu alın ve erken yatma alışkanlığı edinin. Öğle yemeği için ara verin; çalıştığınız alandan hem bedensel hem de zihinsel olarak uzaklaşın.
4. İçinde yaşadığınız çevreyi ihtiyaçlarınıza ve arzunuza göre seçin. Neyin nerede olduğunu bilin; eşyalarınızı yerlerine koymayı alışkanlık haline getirin.
5. Kendinize her gün yalnız kalabileceğiniz, sessizlik içinde dinlenebileceğiniz ve sakince düşünebileceğiniz bir zaman yaratın. Düşüncelerinizi ve duygularınızı bir yere yazın. Böylece olayları daha net görür, stres yaratabilecek olaylara karşı daha hazırlıklı olursunuz.
6. Rahatlamaya ihtiyacınız olduğunda, burnunuzdan derin bir nefes alırken ona kadar sayın. Sonra içerdeki havayı çok yavaş bir şekilde dışarıya verirken yine 10’a kadar sayın. Dikkatinizi nefesinizin sesine verin ve gerginliğinizin azalmasını hissedin. Bu egzersizi birkaç defa tekrarlayın.
7. Eğer istemediğiniz bir iş yapmanız gerekiyorsa, günün erken saatlerinde bitirmeye ve kurtulmaya çalışın.
8. Kendinizi tanıyın. Her gün gerçekten zevk aldığınız bir şey yapın. İşinizi de buna göre seçin. Eğer masa işinden nefret ediyorsanız bütün gün masa başında oturmanızı gerektirecek bir iş teklifini kabul etmeyin.
9. Görünümünüzü iyileştirecek değişiklikler yapın. Güzel görünmek kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
10. Bir seferde bir iş yapın. Bir proje ile meşgul iseniz sadece projeye konsantre olun ve yapmanız gereken diğer işleri unutun.
HÜRRİYET İK
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com