İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri bölümünde 10 yıldır yürütülen çalışmalar, şizofren hastalarının, uğraşı terapisiyle yaklaşık yüzde 20 iyileştiğini ortaya koydu.
Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süheyla Ünal, şizofreni hastalarının yaptıkları takı, el işi, mum ve ahşap boyamalarıyla açtıkları sergide AA muhabirine, üniversiteye bağlı Turgut Özal Tıp Merkezi’nde 10 yılı aşkın süredir şizofren hastalarının tedavisine yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Şizofreni, ağır anksiyete ve bipolar tiftik bozuklukları görülen hastaların tedavilerinde uğraşı terapisini önemsediklerine dikkati çeken Ünal, şöyle konuştu:
“Hastanın işlevselliğinin artırılmasında ve yeniden topluma kazandırılmasında uğraşı terapisi önemli. Hastalarımıza usta öğreticilerimiz eşliğinde uğraşı terapisi tedavisi uyguluyoruz. Hastalık döneminde sadece iç dünyalarına dönen hastalarımızın dikkatini farklı konu ve olaya çekmek için uyguladığımız bu tedavi yöntemi, hastalarımızın iyileşme göstermesi için oldukça önemli. Uğraşı terapilerinde el işi ve resim yapan, ahşap boyayan hastalarımız, yüzde 20 oranında iyileşme gösteriyor.”
Maddi kaynak da sağlıyor
Uğraşı terapisinin hem tedavi edici özelliği olduğunu hem de hastalara maddi katkı sağladığını anlatan Ünal, “Ağırlıklı olarak şizofreni, ağır derecede anksiyete ve bipolar tiftik bozukluk görülen hastalarımızı topluma kazandırmak, becerilerini artırmak için bu tür etkinliklerimizi daha da artırmaya çalışıyoruz. Hastalığının alevli dönemlerinde bu tür terapilere katılmak istemeyenlerin, daha sonra istekli olmaları, iyileşme yolunda ilk adımı attığının göstergesi oluyor” diye konuştu.
Ünal, sadece uğraşı terapisiyle değil, masa tenisi, satranç ve kitap okuma ile de hastaların birbirleriyle daha fazla etkileşim kurmalarını, kendi dünyalarından çıkarak, başka olaylarla ilgilenmelerini sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.
CNN TÜRK
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com