Ruh Sağlığı

Sonbahar Mevsimi Depresyonda Niçin Etkili?

Sonbahar Mevsimi Depresyonda Niçin Etkili
Sonbahar depresyonundan basit yöntemlerle korunmak elbette ki mümkün bunun için öncelikle yapmanız gereken hayata olan bakış açınızı değiştirmek olduğunu unutmayın.

Yazın kendine özgü sıcak bol güneşli günleri geride kaldı. Havada soğuk, rüzgar ve yağmur hakim olmakla birlikte yaşadığımız mevsim geçişleri psikolojimizi de etkiliyor. Güneş ışığından daha az faydalandığımız, hüzün mevsimi olarak nitelendirilen kasvetin kendini daha çok hissettirdiği sonbahar , depresyonu tetikliyor.

İnsan hayatının yeni adaptasyon gerektiren bir süreci olan mevsim değişikliği kişinin kendisine , yaşadığı çevreye ve gelecekteki yaşamına dair olumsuz düşünmesine yol açabiliyor. Tatilin sona ermesi iş hayatı , aile , çocuk gibi sorumlulukların artması bu düşünceleri daha çok pekiştiriyor Hayata olan bakış açımızı değişebiliyor.

Artan sorumluluk ve sorunlar karşısında farkında olmadan kendimizi hüznün gerektirdiği role bürüyebiliyoruz .Üstlendiğimiz rol karamsarlık ve umutsuzluk gerektirdiği için o şekilde düşünüyor ve davranmaya başlıyoruz.

Zira sadece bizler değil çalınan şarkılarda , okunan şiirlerde , duvardaki tablolarda sonbaharın yanılsamalarını görmek mümkün. Bu mevsimi adeta hüznün birer sembolü haline getirmeye başlıyoruz.

Halbuki sonbahar , doğanın kendini yenilemesi için sunulmuş bir fırsattır bizlere. Kendimizi yenilememiz , kışın zorluklarına daha iyi dayanabilmemiz , ruhumuzu arındırabilmemiz için verilen bir moladır.

Ancak ne yazık ki birçok kişi gerek mevsim değişiklikleri gerekse yaşanan olumsuz olaylardan dolayı depresyon yaşayabiliyor. Özellikle kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen bu psikolojik rahatsızlık her an sizinde kapınızı çalabilir.

Belirtileri nelerdir ?

• Yaşamdan zevk alamamak
• Kendini değersiz ve suçlu görmek
• Yorgun , halsiz , bitkinlik hissi
• Ağrı şikayetleri
• Yemek yemek konusunda görülen aşırı iştah veya iştahsızlık
• Uykuda görülen düzensizlikler
• Konsantrasyon sorunları
• Ağlama nöbetleri
• Can sıkıntısı
• Sosyal yaşamda içe kapanma
• Sürekli bir keder hali

Şayet sizde son zamanlarda uzun süreli olarak kendinizde bu belirtileri görüyorsanız öncelikle mutlaka bir uzmandan profesyonel yardım almalısınız. Depresyon tanı ve tedavisinde kullanılacakilaçve psikoterapi ağırlıklı destek size fayda sağlayacaktır.

Nasıl önleyebilirim ?

Sonbahar depresyonundan basit yöntemlerle korunmak elbette ki mümkün bunun için öncelikle yapmanız gereken hayata olan bakış açınızı değiştirmek olduğunu unutmayın. Yaşamınızda birtakım talihsiz olay ve durumlarla karşılaşmış olabilirsiniz. Ancak bunları aşabilmek adına güçlü bir duruş sergilemeli ve pozitif düşünmeye gayret etmelisiniz. Açık güneşli havalarda mutlaka yürüyüş yapmaya vakit ayırın. Güneş ışığının fiziksel ve ruhsal yararlarını göz ardı etmeyin.Beslenmenin psikolojimiz üzerindeki yadsınamaz etkilerinden yola çıkarak abur cubur ağırlıklı gıdalardan uzak durmalı ve daha çok sebze meyve ağırlıklı sağlıklı bir beslenme biçimi benimsemelisiniz. Özellikle bu hassas süreçte eş , dost ve ailenize vakit ayırmak sosyal ortamlardan uzaklaşmamak onlarla mümkün olduğunca iletişim halinde olun. Sadece sevdiklerinize değil kendinizi mutlu edecek etkinliklere katılın size keyif veren ve hayata bağlanmanızı sağlayan hobiler edinebilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu haftalar dileklerimle….

Psikolog Ayşe ERCE

Samanyoluhaber.com

Kim Psikoloji
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Yorum Yap

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]