Aile-Evlilik terapisi nedir? sorusuna ilgi duyan çiftlerin sayısı sürekli artmaktadır. Evlilik terapisine gereksinim duyan çitfler bu desteği alma konusunda çeşitli endişeler yaşıyor.
Aile-Evlilik terapisi nedir? sorusuna ilgi duyan çiftlerin sayısı sürekli artmaktadır. Evlilik terapisine gereksinim duyan çitfler bu desteği alma konusunda çeşitli endişeler yaşıyor. Bu endişelerin büyük bir kısmı evlilik terapisinde kendilerini nelerin beklediğini bilmemek yattığı gibi sorunu ifşa etmemekte önemli nedenlerin başında geliyor. Çeşitli kaynaklardan evlilik terapisi konusunda önemli bilgiler derledik. Ayrıntılar şöyle:
”Evliliğimizde sorun var”, ”İlişkimizde problem var”diye başvuranların yanında, asıl sorunu örterek; depresyon, psikosomatik şikâyetler ve fobik reaksiyonlarla terapiste başvuranlarda sıklıkla rastlanmaktadır.
Evlilik terapisi; bir yanıyla iletişimi öğrenmektir. Problem çözme ve çok fazla incitmeden nasıl kavga edilebileceğini öğrenme gibi becerileri oluşturmaya, ilişkiyi yeniden kurmaya yardım eder.
Evlilik terapisi ile; eşlerin birbirini insan olarak görmeyi öğrenmeleri hedeflenir; karşısındakinin kişilik özelliklerini anlamaları ve uzlaştırılabilecek farklılıklarını uzlaştırabilmeyi, uzlaştırılamayacakları ise kabul edebilmeyi öğrenmeleri sağlanmaya çalışılır.
Eşler arasında süregelen sorun alanları, tartışmaların yoğunlaştığı belli başlı konular olabiliyor bazen. Evlilik terapisinde amaç; bu konuları konuşmakla ilgili bir yol bulmak ve çözüm bulmaya yardımcı olacak bir süreç oluşturmaktır. Çift terapistleri, eşlerin zor sorunlarla mücadele ederken bile ilerleme rotası içinde olmalarına yardımcı olurlar.
Etkili çift terapisinin bir çok türleri vardır. Bazıları beceri ve pratiği arttırır. Bazıları geçmişe daha çok yönelir ve işlerin nasıl bu hale geldiğine bakar. Çoğu da ikisini birleştirir.
Evlilik terapisi; birlikteliklerinde sorun yaşayan eşlere, ilişkilerini sağlıklı bir noktaya getirebilmeleri konusunda destek sağlıyor.
Evlilik eşlerin ekonomik, sosyal, duygusal, cinsel vb bağlarla birbiriyle sağlıklı iletişim kurabilmeyi amaçladıkları bir yapıdır. Bu olumlu amaca ulaşmada kimi zaman sorunlar yaşabilmekte, eşler farklı çatışmalar içine girebilmekte ve bu yapı sarsılabilmektedir. Evlilik için bir araya gelen bireylerin farklı geçmişlere, farklı beklentilere sahip olmaları, bilinç altı mekanizmalarının farklı çalışmaları evlilik sorunlarını kaçınılmaz kılmaktadır.
Çitfler Arasındaki Problemli İlişkide Kullanılan Yayın İfadeler
“Sen beni hiç anlamıyorsun. ”
“Ben kendimi sana anlatamıyorum.
“Sen önceden böyle değildin, çok değiştin. ”
“Sen hep böylesin. ”
“Hiç değişmeyeceksin”
“Artık senin bu kadar duyarsız olmana dayanamıyorum”
İLETİŞİM BOZUKLUĞU
Evlilik terapisi birlikteliklerinde sorun yaşayan eşlere, ilişkilerini tekrar sorgulayabilme ve yeniden sağlıklı bir noktaya getirebilmeleri konusunda psikolojik destek sağlamak amacını güden bir psikoterapi şeklidir.Yaşanılan en yaygın problem iletişim bozukluğu olmakla beraber kişiler cinsel sorunlar, aldatma, güvensizlik gibi sebeplerle de evlilik terapisine ihtiyaç duymaktadırlar.
Terapist ile eşler arasında yapılan ilk görüşmeden sonra ilişkideki sorun belirlenir ve bu doğrultuda terapi sürecinin nasıl ilerleyeceği belirlenir. Terapist tespit ettiği tanıya uygun olarak eşleri hangi sıklıkta terapiye alacağını belirtir. Yine terapistin önerisi ile eşler terapiye birlikte ve/veya ayrı ayrı olmak üzere katılırlar.
ÇEKİNMEK SON DERECE YANLIŞ
Çiftlerin evlilik terapistinden destek almaktan çekindikleri sıklıkla görülür ve genellikle evlilikler bitme noktasına geldikten sonra son çare olarak bir terapist desteğinin alınmasına karar verilir. Birliktelik sürecinde yaşanılan pek çok soruna rağmen, kişiler evlilik terapisine gidecek kadar ciddi boyutlarda sorun yaşamadıklarını savunurlar ve bu konuda profesyonel destek almayı sürekli ertelerler.Terapiye gelen eşler sorunlarını aşabilmek için her yolu denediklerini fakat başarılı olamadıklarını, son çare olarak da bir terapiste gitmeyi uygun bulduklarını sıklıkla belirtirler.
Evlilik terapisi hakkında en çok merak edilenler:
Eşler terapiye gelmeden önce çeşitli korku ve kaygılar yaşayabilirler. Genellikle terapistin yaklaşımından kaygı duyar; ayıplanıp, küçük görülmekten endişelenirler. Özellikle ilk kez psikolojik destek alacak kişiler kendini açma kosunda sorun yaşayabilirler. İlk seansta terapist eşlerin kısa özgeçmişleri hakkında bilgi alır ve onları tanımaya çalışır. Eşlerden yaşadıkları sorunları tarif etmeleri ve eş terapisinden ne bekledikleri sorulur.Treapist ilk seansın sonunda genel bir tanı koyar ve eşlerin de onayı ile terapi sürecine devam edilip edilmeyeceği karşılıklı olarak belirlenir. Terapi sürecinde bazı seanslara eşler birlikte katılırken bazı seanslara ise bireysel katılabilirler. Terapist bu süreçte kişilerin mahremiyetine özen göstereceğini ve kişisel bilgileri ve paylaşımları herhangi bir şekilde kullanmayacağını da belirtir.
BAKIŞ AÇISI DEĞİŞİR
Terapistin eşlere kazandıracağı en büyük beceri olayları farklı açılardan değerlendirme ve empati kurabilme olacaktır. Terapi sürecinde bilinç dışı beklentiler ortaya çıkarılırak kişilerin düşünce ve davranış mekanizmalarındaki aksaklıklar giderilmeye ve yetişkin kimlikler geliştirilmeye çalışılır. Genellikle evlilik terapisine gelen kişilerin ilişki dışında bireysel bir takım sorunları da olduğu görülür. Bu sebeple kişiler iletişim sorunlarını çözebilmek için öncelikle bireysel sorunlarını çözebilme konusunda da destek alabilirler.
Evlilikte Ne Zaman Yardim Almak Gereklidir?
· Sık sık tartışıyorsanız ve bu genellikle siddeti artan kavgalara donusuyor ise,
· Giderek daha az konusur hale geldiyseniz,
· Daha ofkeli oldugunuzu dusunuyorsaniz,
· Esiniz ile ilgili guven probleminiz varsa,
· Cinsel acidan uzaklasma hissediyorsaniz,
· Birbirinize ozeninizi kaybettiyseniz,
· Ortak paylasimlariniz azaldiysa,
· Esinizin bazi kisilik ozellikleri sizi rahatsiz ediyorsa,
· Sizin beklentileriniz evlilikte yasadiklarinizla ortusmuyorsa ve bundan dolayi kendinizi mutsuz hissediyorsaniz.
Bunlardan bazen biri, bazen birden fazlasi evlilik icin sorun teskil eder.O zaman bir uzmandan yardim almak, cozumsuz ve icinden cikilamaz gibi algilanan duruma kalici cozumler getirir.Bazen, psikiyatrik tedavi merkezlerine depresyon ya da kokenini psikolojik sebeplerin olusturdugu fiziksel rahatsizliklar nedeniyle basvuran kisilerde, altta yatan sorunlu bir evliligin oldugu gorulmektedir.
Evlilik terapileri nasıl sonuçlanır?
Evlilik terapisi kişilere ilişkilerin çözüleceği konusunda herhangi bir garanti veremez, bu eşlerin istek ve çabası ile mümkün olabilmektedir. Eşlerin terapiye kendi istekleri ile katılmış olmaları sürecin başarısını arttıran en önemli faktörlerden biridir.
Bir çok evlilik terapisi mutlu sonla biter ve eşler değişime karar verip bu yönde birbirlerine destek olarak mevcut sorunlarını çözerler. Bazı çiftlerin ise değiştirebilmeleri mümkün olmayan bazı durumlarda en azından kabullenme kapasitelerini arttırarak evliliği sürdürmeye çalıştıkları görülür. Hiçbir koşulda değişmek istemeyen ve yaşadıkları sorunlara katlanmayacak olan çiftler ise ayrılmayı tercih edebilmektedirler.
Aktüel Psikoloji / Haber Merkezi ve İnternet Medyası
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com