Ruh Sağlığı

Gün ışığı azaldıkça ruh hali de bozuluyor

Gün ışığı azaldıkça ruh hali de bozuluyorGün ışığı azaldıkça mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonini taşıyan protein azalıyor ve depresyon riski artıyor.

Kış depresyonu, günlerin kısalmasından ve bunla ilişkili olarak güneş ışığının da azalmasından kaynaklanıyor. Gün ışığı azaldıkça mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonini taşıyan protein azalıyor ve depresyon riski artıyor.
Mevsim geçişlerinde, özellikle de kışa girerken insanların kendilerini daha kötü, daha sıkıntılı hissettikleri bilinen bir gerçek. Ancak bilinmeyen bunun altında yatan asıl neden. Neyse ki Kanadalı bilim adamları, zaman zaman kış depresyonu olarak da bilinen ruh hali değişikliklerinin nedenlerini bizler için daha anlaşılır hale getirdi.
“Mevsimler değişirken insan beyninin kimyası da değişiyor, bu da zaman zaman kendimizi kötü hissetmemize ve hatta depresyona sürüklenmemize neden olabiliyor.”
Kanadalı bilimadaları, insanoğlunun mevsimlere göre değişen ruh haline ilişkin araştırmalarını kısaca böyle anlatıyor.

Araştırmaya göre insanları depresyona sürükleyebilen, deyim yerindeyse elden ayaktan kesen kış depresyonu, günlerin kısalmasından ve bunla ilişkili olarak güneş ışığının da azalmasından kaynaklanıyor.

Uzmanlar, gün ışığı azaldıkça beyinde ruh halini düzenleyen ve çoğu zaman mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonini taşıma görevi üstlenen bir proteinin seviyesinin de azaldığını ve insanların kendilerini daha kötü hissetmeye başladıklarını söylüyor.

Bu yüzden de insanlar enerjilerini yitiriyor, çok yemeye başlıyor ve daha fazla vakitlerini uyuyarak geçirmek istiyor. Yani kış depresyonunun altında değişen beyin kimyası yatıyor.

Araştırmaya göre güneşli coğrafyalarda yaşayanların daha enerjik ve neşeli olmasının nedeni de gün ışığının süresine göre değişen beyindeki protein düzeyi.

NTV

Kim Psikoloji
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Yorum Yap

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]