Ruh Sağlığı

Anoreksiya Hastalarına İlaçsız Tedavi

Anoreksiya Hastalarına İlaçsız TedaviÇağımızın zayıflık tutkunu gençlerini pençesine alan bulimia ve anoreksiya hastalıkları için yeni bir umut doğdu: Neurofeedback yöntemi…

Dr. Tanju Sürmeli ABD’de öğrendiği bu yöntemle ölüme kadar götüren sorunu ilaçsız tedavi ediyor

Beynin sınırlarını keşfetmek ve geliştirmek, geçmişten günümüze insanoğlunun en büyük hedefleri arasında yer alırken, Dr. Tanju Sürmeli, ABD’deyken öğrendiği Neurofeedback yöntemini, “Beynin İyileştirme Gücü” olarak tanımlıyor ve Esentepe’deki Özel Sağlıklı Yaşam Kliniği’nde uyguluyor.

Dr. Sürmeli, aneroksia nervozada kişilerin başlangıçta düzensiz, değişik beslenme alışkanlıkları geliştirip, zamanla yemekten tiksinti duyup, yemeği reddediklerini belirtiyor. Sürmeli, ” Bunun sonucunda beden ağırlığında yüzde 25-35 gibi bir kayıp oluşuyor. Bazı hastalar kabızlık yakınmasından dolayı laksatif kullanma alışkanlığı geliştiriyor. Zamanında müdahale edilmezse anemi, demir, B 12 ve B 6 vitamin eksikliği, kas erimesi, saçlarda kuruma görülüyor” şeklinde konuşuyor.

Nöbetler halinde aşırı yeme, bunun ardından kilo almamak için isteyerek yenilenlerin çıkarılması, müshil kullanımı, aşırı egzersiz yapma gibi durumlar ise bulimia nervoza olarak tanımlanıyor. Sürmeli, ” Hasta yeme krizinden sonra kendini suçlu hisseder ve sonra gider kusar. Hastaların birçoğunda bulgular anoreksia nevroza’da olduğu gibidir.

Benzer patolojiler gösteren bu iki grupta hastalarına ilaçsız bir yöntem sunan Dr. Tanju Sürmeli yeni çıkan kitabı ‘Beynin İyileştirme Gücü’nde de bu süreçleri de aktarmış.

BEYİN HERŞEYDEN SORUMLU

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Yale Üniversitesi’nde Psikiyatri ihtisasını tamamlayan Sürmeli, “Beynimizde ayrıca bir psikoloji veya ruh merkezi yok, beynimiz her şeyden sorumlu” diyerek, beyni daha iyi öğrenmek için nöropsikiyatri dalında uzmanlaşmaya karar vermiş. Texas Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Nöroloji ihtisasına giden Sürmeli neurofeedback’le tanışan ve psikiyatride birbirini destekleyen alanların birlikte kullanılmasının iyi sonuçlar vereceğini düşündüğü için aile terapisi, psikoterapi, kognitif terapi, hipnoz, psikofarmokoloji eğitimlerini alarak tam donanımlı bir şekilde beynin sınırlarını tanıma yolculuğuna başlamış.

YÖNTEM İLAÇ KADAR ETKİLİ

Dr. Tanju Sürmeli neurofeedback yönteminin psikiyatride ilaçlar kadar etkin bir yöntem olduğunu vurguluyor ve şunları söylüyor; “Neurofeedback ile tedaviyi seçmek, ilaçların psikiyatride başarısını kabul etmemek anlamına gelmiyor. İlaçlar kadar önemli bir yöntem olan neurofeedback yöntemini Türk psikiyatrisinin de kullanması gerektiğine inanıyorum.”

NEUROFEEDBACK NEDİR?

Neurofeedback; biofeedback disiplini çerçevesinde beyin dalgalarının eğitilmesiyle uğraşır. Nerofeedback tedavi yönteminde amaç; kişinin EEG’sini seçilen referans bir dataya göre değiştirmesini sağlamaktır. EEG’ler beyin dalgalarının pasif bir kaydıdır. Neurofeedback beyin eğitimini alacak kişiye kendi EEG bilgisi verilir.
Tedavi süresince sağlıksız beyin dalgalarının düşürülüp sağlıklı beyin dalgalarının arttırılması hedeflenir. NF eğitimi, neuro feedback ekipmanı ile yapılır. Neurofeedback tekniğinin temelinde hastanın seanslarda zihin oyunları oynaması yatar. Hasta, kafasına yerleştirilen elektrotlar vasıtasıyla bilgisayar cihazına bağlanır. Elektrotlar beyinden gelen elektrik paternlerini ölçer ve ekrana yansıtır. Beyne herhangi bir elektrik akımı verilmez.
Bilgisayar tarafından sağlanan görsel ve işitsel feedback sayesinde hastalar yavaş dalgaları thetayı deltayı azaltıp hızlı dalgaları betayı smr dalgasını yükseltmeyi öğrenirler. Neurofeedback’ın en önemli özelliği ilaç kullanılmadan beyni eğitmesidir, bazı hastalıklarda gerektiği takdirde ilaçlarla beraber kullanılır.

BUGÜN

Kim Psikoloji
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Yorum Yap

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]