Ruh Sağlığı

Depresyon hakkında genel bilgi

Depresyon hakkında genel bilgi

Depresyon hakkında genel bilgi

Tüm depresyon türleri aynı değildir. Klinik depresyon olarak bilinen majör depresyon ve distimi olarak bilinen kronik depresyon yaygın türlerdir.

DSÖ’nün verileriyle de ortaya çıktı ki depresyon, çağın hastalığı… Çeşitleriyle farklılık gösterebiliyor. İşte depresyon türleri ve depresyon hakkında genel bilgi.
Kendine özgü işaretleri, semptomları ve tedavisi ile birçok depresyon türü bulunuyor…

Tüm depresyon türleri aynı değildir. Aynı zamanda klinik depresyon olarak bilinen majör depresyon ve distimi olarak da bilinen kronik depresyon en yaygın türlerdir. Fakat kendine özgü işaretleri, semptomları ve tedavisi olan başka depresyon türleri de vardır.

MAJÖR DEPRESİF BOZUKLUK

Ulusal Mental Sağlık Enstitüsüne göre, majör depresif bozukluk, kişinin çalışma, uyku, çalışma, yeme, ve birzamanlar keyif veren aktivitelerden zevk alma kabiliyetine engel olan semptomlar kombinasyonuyla karakterize edilir.

Birkaç gün üzgün, yalnız, veya ümitsiz hissettiğiniz zamanlar vardır. Fakat majör depresyon klinik depresyon sakatlar. Normal olarak işleyişinizi engelleyebilir. Klinik depresyonun bir epizotu kişinin hayatında sadece bir kere gerçekleşebilir. Çoğunlukla, yine de, kişinin hayatı boyunca nükseder.

Ayrıca, majör depresyonla, semptomlardan biri ya depresif ruh hali ya da ilgi kaybı olmalıdır. Belirtiler her gün veya günün çoğunda veya en azından iki hafta için hemen hemen her gün. Aynı zamanda, depresif semptomlar klinik olarak önem taşıyan ıstırap veya fonksiyon bozukluğuna sebep olmalıdır. Semptomlar ne bir maddenin uyuşturucu bağımlılığı veya medikasyon doğrudan etkileri nedeniyle olur, ne hipotiroit gibi medikal durumlardan, ne de sevdiğinizin kaybını müteakip iki ay içinde gerçekleşir.

KRONİK DEPRESYON VEYA DİSTİMİ

Kronik depresyon veya distimi uzun vadeli (iki sene veya daha fazla) depresif ruh haliyle karakterize edilir. Kronik depresyon majör depresyondan daha az şiddetlidir ve tipik olarak kişiyi engellemez. Distimi veya kronik depresyonunuz varsa, yaşamınız boyunca bir veya iki epizot majör depresyon da deneyimleyebilirsiniz.

ATİPİK DEPRESYON

Atipik depresyonun kilit semptomları şunlardır:
Aşırı yeme, aşırı uyuma, yorgunluk, reddedilmeye karşı aşırı hassasiyet, olaylara karşı doğrudan reaksiyonda kötüleşen veya gelişen ruh hali.
Sıradan depresyonda ise yaygın üzüntü dikkati çeker.

BİPOLAR DEPRESYON VEYA MANİK DEPRESYON

Bipolar bozukluk bazen manik depresyon olarak anılır klinik depresyon periotları ve ekstrem coşku veya mani zamanları arasında değişen karmaşık bir ruh hali bozukluğudur. İki alt türü vardır: bipolar I ve bipolar II.
Bipolar I’de, hastaların en az bir manik epizot geçmişi vardır, buna majör depresif epizotlar eşlik edebilir de, etmeyebilir de.
Bipolar II’de, hastaların en az bir majör depresyon epizot ve en az bir hipomanik (hafif coşkun) epizot geçmişi vardır.

MEVSİMSEL DEPRESYON

Mevsimsel depresyon, çoğunlukla mevsimsel afektif bozukluk olarak da adlandırılır, her sene aynı zamanda oluşur. Çoğunlukla sonbahar veya kış zamanı başlar ve ilkbahar veya yaz zamanı biter. ”Kış sıkıntısı” veya ”kapalı yerde kalma sıkıntısından” daha fazla şey ifade eder. Bunun nadir bir türüne ”yaz depresyonu” denir, bahar sonu yaz başı başlar ve sonbaharda sona erer.

Psikotik Depresyon ciddi birşey midir?

Psikotik depresyonda, psikozun sanrılı düşünceleri veya diğer semptomlara depresyon semptomları eşlik eder. Psikotik depresyonla gerçeklikten kopulur. Hastalar halüsinasyon ve sanrılar deneyimler.

POSTPARTUM (DOĞUM SONRASI) DEPRESYON NEDİR?

Yeni anne olanların % 75’i ”bebek melankolisi” çeker. Fakat 10 anneden birinde postpartum depresyon adı verilen daha ciddi bir durum gelişir. Ulusal Mental Sağlık Enstitüsüne göre, anne doğumdan sonraki bir ay içinde majör depresif epizot yaşadığı zaman post partum depresyon tanısı konur.
Ne tür depresyon semptomu gösterirseniz gösterin, doktorunuzla konuşmak önemlidir. Doğru bir medikal teşhis ve etkili bir tedavi depresyonla başa çıkmanızı sağlar.
 

Çeviri: Deniz Korkut(NPGRUP)

Geniş özeti için www.webmd.com

 

KİM PSİKOLOJİ

Kariyer İstihdam Merkezi
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Yorum Yap

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]