Antibiyotik direnci tıp dünyasını endişelendiriyor.
Tıp dünyasında endişe yaratan çalışmanın mimarı Amerikalı bilimciler. Endişenin nedeni ise; bakterilerde gelişen direnç nedeniyle antibiyotiklerin etkinliğinin % 30 azalması durumunda, ABD’de her yıl fazladan 6 bin 300 kişinin öleceği verisi.
Antibiyotiklere karşı direnç gösteren enfeksiyonlar nedeniyle, ölüm oranlarının artabileceği düşüncesi kaygı yaratıyor.
Zira, ABD’nin çeşitli sağlık enstitülerinde görev yapan bilim insanları tarafından yürütülen araştırma, antibiyotiklere karşı oluşan direnç, antibiyotiklerin etkinliğini yüzde 30 azalttığında, ABD’de her yıl fazladan 6 bin 300 kişinin ölümüne neden olabileceğini ortaya koydu. Araştırmada, ölümlerin daha çok bağırsak ameliyatı, kalça protezi ameliyatı geçirmiş ya da kan kanseri tedavisi için kemoterapi almış hastalarda görülebileceği belirtildi.
Çalışmada, ameliyat sonrası oluşan enfeksiyona neden olan bakterilerin yarısından fazlasının antibiyotiklere dirençli olduğu görüldü.
SADECE AMERİKA’NIN DEĞİL, TÜM DÜNYANIN SORUNU
Mikrobiyoloji Derneği Başkanı Prof. Nigel Brown, “Bu araştırma ABD’de yürütülmüş olmasına rağmen, antibiyotik direnci önem verilmesi gereken küresel bir problemdir” ifadesini kullandı.
Washington’daki Hastalık Dinamikleri, Ekonomi ve Siyaset Merkezi Başkanı Prof. Ramanan Laksminarayan da yaptığı açıklamada, antibiyotiklerin, modern tıbbın temelini oluşturduğunu, fakat antibiyotiklere karşı oluşan direncin tıpta karşılaşılan çok önemli bir sorun olduğunu ifade etti.
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE BEBEKLER, GELİŞMİŞ ÜLKELERDE YAŞLILAR
Laksminarayan, “Gelişmekte olan ülkelerde antibiyotik direnci yüzünden yeni doğanlar hayatını kaybederken, gelişmiş ülkelerde ise ileri yaştaki kişiler yaşamını yitiriyor” dedi.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre, ülkede her yıl 23 binden fazla kişi, en etkili antibiyotiklere karşı direnç gösterebilen enfeksiyonlardan yaşamını yitiriyor.
Araştırma, “The Lancet” tıp dergisinde yayımlandı.
NTV
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com