Ruh Sağlığı

Migrenle ilgili her şey

Migrenle ilgili her şey

Migrenle ilgili her şey

Migren ve diğer baş ağrısı türleri acı verir ve yaşam kalitenizden çalabilir.

Baş ağrınızın türü nedir? Sık yaşanan baş ağrıları, tansiyon baş ağrısı, küme baş ağrısı, migren. Birçok bağrışı türü vardır. Tüm baş ağrıları aynı olmasa da, ortak bir noktaları vardır-ağrıya neden olurlar. Fakat baş ağrılarının çoğu başka semptomlara sebep olabilir-mide bulantısı ve kusma gibi. Burada, farklı baş ağrısı türlerinin sıkça görülen semptomlarından bahsedeceğiz.

TANSİYON BAŞ AĞRISI

Ayda 15 kereden az olur. “Ağrı hafiften ortaya değişir, sürekli bant benzeri ağrı, basınç veya zonklama “Ağrı başın önünü, tepesini veya yanlarını etkiler “Ağrı çoğunlukla aşamalı olarak başlar ve çoğunlukla gün ortasında olur “Ağrı 30 dakika ila günlerce sürebilir Kronik Tansiyon Baş Ağrısı Ayda 15 kereden fazla olur. “Ağrının yoğunluğu gün içinde değişebilir, fakat ağrı hep vardır “Ağrı başın önünü, tepesini veya yanlarını etkiler “Ağrı uzun bir süre boyunca gidip gelirTansiyon baş ağrısıyla ilişkili semptomlar şunlardır: “Uyanır uyanmaz baş ağrısı “Uykuya dalma ve kesintisiz uyuyamama “Kronik yorgunluk “Hırçınlık “Konsantrasyon bozukluğu “Işık veya sese karşı hafif hassasiyet “Genel kas ağrıları

MİGREN

Migren ağrısı semptomları çeşitli kombinasyonlarda oluşabilir. Bunlar: “Tüm başı etkileyebilen veya başın bir yanından öbürüne geçen ortadan şiddetliye ağrı (çoğunlukla vuran veya zonklayan ağrı diye tanımlanır) “Işığa, sese veya kokulara karşı hassasiyet “Bulanık görüş “Mide bulantısı veya kusma, mide ekşimesi, abdominal ağrı “İştah kaybı “Aşırı sıcak veya soğuk hissi “Solgunluk“Yorgunluk “Baş dönmesi “Ateş (nadiren) “Çakan parlak noktalar veya ışık, kör noktalar, dalgalanan veya sivri çizgiler Küme Baş Ağrısı “Zonklayan veya sürekli türde yanma veya oyma hissiyle tanımlanan yoğun tek taraflı ağrı “Ağrı bir gözün arkasında veya göz çevresindedir, yer değiştirmez “Ağrı genellikle 30-90 saniye sürelidir, fakat 15 dakikadan 3 saate kadar sürebilir. Ağrı kaybolduktan bir süre sonra aynı gün ortaya çıkar (küme periyodu esnasında çoğu kişi günde 1 ila 3 kez ağrı yaşar) “Ağrılar çok düzenlidir, çoğunlukla günün aynı saatlerinde olur ve çoğunlukla kişiyi gecenin aynı saatinde uyandırır. Sinüs Ağrısı “Elmacık kemikleri, alın ve burun kemiğinde derin ve sürekli ağrı “Ağrı genelde ani baş hareketi veya zorlanmayla yoğunlaşır ve burun akıntısı, kulak tıkanıklığı, ateş ve yüzde şişkinlik gibi diğer sinüs semptomlarıyla beraber gerçekleşir. Migren ağrıları için ilaç tedavisi ağrıyı ve migren semptomlarını hafifletir ve yeni migren krizlerini önler.

MİGREN İKİ YAKLAŞIMLA TEDAVİ EDİLEBİLİR: ABORTİF VE PREVENTİF

Abortif: Abortif tedavinin amacı başlar başlamaz durdurmaktır. İlaç başlamak üzere olanı veya başlamış olanı durdurur ve gerektiğinde alınır. Abortif ilaçlar iğne, ağız veya burun spreyi yoluyla alınır. Bu tip tedavi özellikle migrene bağlı mide bulantısı veya kusma semptomu olanlarda çok yararlıdır ve hemen işe yarar. Abortif ilaçlar özellikle serotonini hedefleyen triptanları içerir. Hareketleri ve kimyasal yapılarıyla çok benzerdirler. Triptanlar sadece baş ağrısı için kullanılırlar, arterit veya regl gibi gerideki problemlerin ağrısını rahatlatmazlar. Belirli tıbbi duruma haiz insanlar bu ilaçları kullanmamalıdır: “Almotriptan (Axert) “Eletriptan (Relpax) “Frovatriptan (Frova) “Naratriptan (Amerge, Naramig) “Rizatriptan (Maxalt) “Sumatriptan (Imitrex, Treximet) “Zolmitriptan (Zomig)

AŞAĞIDAKİ İLAÇLAR DA TEDAVİ İÇİN KULLANILIR:

“Acetaminophen-isometheptene-dichloralphenazone (Midrin) “Dihydroergotamine (D.H.E. 45 Injection, Migranal Nasal Spray) “Ergotamine tartrate (Cafergot) “Advil Migraine (ibuprofen içerir), Excedrin Migraine (aspirin, asetaminofen, kafein içerir) ve Motrin Migraine Pain ( ibuprofen içerir) Aşağıdaki ilaçlarsa mide bulantısı bağlantılı migren ağrılarında migren tedavisine ilave olarak kullanılır: “Metoclopramide (Reglan) “Prochlorperazine(Compazine) Promethazine (Phenergan) Bazı ilaçlar baş ağrısı için kullanılır, fakat migrene karşı etkili değildir, bunlar analjezikler, narkotikler ve barbituratlardır. Alışkanlık yapabildiklerinden, yukarıdaki ilaçlardan daha az kullanılırlar. Bu ilaçlar, belirli bir ilaç işe yaramadığında yardımcı olarak kullanılabilir. Preventif: Eğer migren sık oluyorsa, haftada bir kereden fazla veya migren semptomları şiddetliyse, bu tedavi şekli kullanılır. Hedef migren krizlerinin şiddetini ve sıklığını azaltmaktır. Migren önleme ilacı her gün alınabilir. Preventif tedavi ilaçları şunlardır: “Yüksek tansiyon ilaçları, beta blokerler (propranolol [Inderal], timolol), kalsiyum kanal blokerleri (verapamil [Covera]) “Antidepresanlar amitriptyline (Elavil), nortriptyline (Pamelor) “Nöbet önleyici ilaçlar gabapentin (Neurontin), topiramate (Topamax), valproik asit (Depakote)

Kim Psikoloji
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Yorum Yap

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]