Psikoloji HaberleriRuh Sağlığı

Bebeğinizin dönüm noktalarını yakalayın

Bebeğiniz büyüdükçe ihtiyaçları da değişir. Bu nedenle de farklı aylarında farklı besinlere ihtiyaç duyar. Hızla değişen ihtiyaçlarına cevap verebilecek besinleri ve bu dönemleri için geliştirilmiş ek gıdaları tercih etmeniz önemlidir.

Büyüme sürecinde bebeğiniz için önemli dönüm noktalarını yakalamanız ve bu ihtiyaçlara zamanında ve doğru çözümler ile cevap vermelisiniz.

İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ YETERLİ

Bebeğinizin ilk 6 ayında anne sütüyle beslenmesi yeterli olacaktır. Ama 6 aydan sonra anne sütü yetmez. Bebeğinizin farklı aylardaki ihtiyaçları değişim göstermektedir. Bu nedenle gerekli ve farklı ihtiyaçlarına cevap verebilecek ek besinlere geçmeniz gereklidir.

BEBEĞİNİZE ÇİĞNEMEYİ ÖĞRETMEK SİZİN ELİNİZDE

Bebeğinizin 6’ncı ayda ek gıdaya geçmesinden sonra beslenme konusundaki en önemli değişim noktalarından biri 8’inci ayıdır. Çünkü 8’inci aydan itibaren bebeğiniz, sıvı kıvamda beslenmeden daha yoğun ve pütürlü kıvamdaki besinler ile beslenmeye başlayarak çiğnemeyi öğrenmeye başlamalıdır. 8’inci ay itibarıyla bebeğinizin çiğneme ve yutma refleksini geliştirmesine ve öğrenmesine destek olabilecek nitelikte yumuşak pütürcüklü yapıdaki besinlere ve ek gıdalara geçmenizde fayda vardır.

DEMİR MİNERALİNİ C VİTAMİNİ İLE VERİN

6’ncı ayından itibaren bebeğinizin değişen ihtiyaçlarından biri de demir depolarındaki azalmaya bağlı olarak demir minerali takviyesidir. Genellikle 6-12 aylar arası bebeğinizin demir gereksinimi artar. Bu sebeple, verilen ek gıdaların demir içeriğinin yüksek olmasına özen göstermek gerekir. Burada dikkat etmeniz gereken püf noktası bebeğinize C vitamini ile demir mineralini birlikte tükettirmenizdir. C vitamini demirin emilimini artırır. Bebeğinizin demir mineralinden en iyi şekilde faydalanması için, demir ve C vitaminini birlikte içeren gıdalar tercih etmenizde fayda vardır.

TAHILLARIN ÖNEMİ

6’ncı aydan sonra bebeklerinizin hayatına pirinç ve mısırdan farklı tahılların da girmesi gerekiyor. Çünkü tahıllar; içerdiği vitamin, mineral ve lifler sayesinde bebeğinizin beslenmesinde önemli bir yere sahip. Tahıl içerikli besinler ve ek gıdalar aynı zamanda bebeğiniz için doyurucu bir öğün oluşturmanıza da destek olur. Tahılların sağladığı yüksek lif, bebeklerinizin bağırsak hareketlerini düzenleyecek ve bebeğinizin yaşayabileceği kabızlık sorunları ile de baş ederek sizin ve bebeğinizin huzurlu bir dönem geçirmenizde fayda sağlayacaktır.

KABIZLIK KABUSUNUZ OLMASIN

6’ncı ayından itibaren ek besinlere geçen bebeğiniz alışkın olmadığı yoğunluktaki yeni besinlerle beslenmeye başladığı ve anal bölgedeki kas sistemi henüz yeterince gelişmediğinden bu aylarda kabızlık problemi ile sıkça karşılaşabilirsiniz. Bu dönemde bebeğinize prebiyotik lifli besinler tükettirmenizde fayda vardır.

Prebiyotik lifler, sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan probiyotik mikroorganizmaların bağırsakta gelişimini ve yaşamını desteklerler. Bu nedenle prebiyotik lif içerikli besinler ve ek gıdalar bebeğinizin kabızlık ve sindirim sistemi ile ilgili yaşadığı sıkıntılar için bir çözüm olabilmektedir.

BEBEĞİNİZİ BESLERKEN BU HATALARI YAPMAYIN

Bebeğinize ek gıdaya geçiş döneminde farklı tatları sevdirmenin yolları var. Bebeği ek gıdalardan soğutmamak için bu yolları uygulamalısınız.

BLENDER KULLANMAYIN

Ek gıdaya geçtikten sonraki 9-10 aylarda besinleri blender’dan geçirmek en büyük yanlışlardan biridir. Bunun yerine önce tel süzgeçten geçirilmeli, ardından çatalla ezilerek verilmelidir. Blender’dan geçirilerek çok pürüzsüz hale getirilmiş gıdalar, bebeğin pütürlü gıdalara alışmasını geciktirebilir.

HÜRRİYET AİLE

 

Kim Psikoloji Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Kısıklı Mah. Alemdağ Cad. Masaldan İş Merkezi No: 60, A Blok Kat 1 Çamlıca Üsküdar İstanbul
0216 428 7 546
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Yorum Yap

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]