Bahar geldi, doğa canlandı, çiçekler açtı ve tabii ki polenlerle birlikte mevsimsel alerjik rahatsızlıklar da artmaya başladı. Uzmanların uyarısı ise daha çok bahar nezlesine yatkınlığı olanlara.
Alerjik rahatsızlıkların halk arasında, saman nezlesi veya bahar nezlesi olarak adlandırıldığını belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Serkan Yağcı, polenlerle birlikte görülme sıklığı artan bahar nezlesinin burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, üst üste beş altı defa hapşırma, göz altlarında morluk, şişme, gözlerde kızarıklık tat ve koku duyularında azalma gibi şikayetlere neden olduğunu söyledi.
Bu durumun temel sebebinin çiçek polenleri, ev tozu akarları, küf mantarları veya hayvan tüylerine karşı vücudun gösterdiği reaksiyon olduğunu belirten Dr. Yağcı, “Bu reaksiyon kişiden kişiye şiddeti değişmekle beraber alerjene etki süresi ve etkilenen alerjenin miktarına da bağlıdır” dedi.
Polenlerin yoğun olduğu saatlerde açık havadan uzak durmak gerekiyor.
Alerjenden etkilenme süresine bağlı olarak şikayetlerin şiddetinde de artış olabildiğini ifade eden Yağcı, şunları söyledi: “Özellikle hastalarımızda burun tıkanıklığına bağlı uyku problemleri buna yönelik iş ve okul başarılarında düşme, burun tıkanıklığının uzun sürmesine bağlı olarak orta kulak iltihapları orta kulakta sıvı birikmesi bazı sinüzit iltihaplarına neden olabildiği gibi astım gibi hastalıkların alt solunum yolları (ASY) hastalıklarının da tetiklenmesine neden olabilir.”
ÇOCUKLAR VE GENÇ ERİŞKİNLERDE SIK RASTLANIYOR
Astım hikayesi ve ailesinde alerji öyküsü bulunanların daha hassas olduğunu vurgulayan Yağcı, bahar alerjisinin çocuklar ve genç erişkinlerde daha fazla görüldüğünü belirterek tedavi yöntemlerine değindi:
“Tedavide ilk basamak tabii ki alerjen maruziyetinden hastalarımızı korumaktır. Yatkınlığı olan hastalarımıza özellikle bahar aylarında evlerini havalandırmalarını sabahın erken saatlerinde, polenlerin uçuşma zamanının yoğun olduğu sırada havalandırma yapmamalarını, açık havalarda fazla dolaşmamalarını, bahçe işleriyle uğraşmamalarını öneriyoruz. Toz maskesi ve gözlük kullanmaları faydalı olabilir. Özellikle dışarıdan eve gelindiğinde, üzerimize yapışan polenleri eve taşımamak için duş alınabilir ve elbiseler muhakkak değiştirilmelidir. Çamaşırlar dışarıda kurutulmamalıdır. Günümüzde de çok yoğun yaygın olarak kullandığımız evimizde ve arabalarımızda klimalara da muhakkak polen filtreleri takılmalıdır. Semptomları çok şiddetli olan hastalarımızda doktor kontrolü altında alerjiye yönelik haplar burun spreyleri ve aşı tedavileri de uygulayabilmekteyiz.”
AMELİYAT NE ZAMAN GEREKİR?
Burun kemiğinde eğrilik, burun etlerinin şişliği ya da sinüs problemlerinde ise cerrahi tedavileri önerdiklerini aktaran Dr. Yağcı, “Ancak burada unutulmaması gereken bir nokta var ki, önerdiğimiz cerrahi tedavi alerji yatkınlığını giderme amaçlı değil, bu problem neticesinde oluşabilecek sıkıntıların sıklık ve şiddetini azaltma amaçlıdır” ifadeseni kullandı.
HÜRRİYET
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com