Ruh Sağlığı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: En tehlikeli silah ölümü göze alan insandır

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: En tehlikeli silah ölümü göze alan insandır

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, konuk olduğu NTV canlı yayınında FETÖ operasyonları, Rus büyükelçiye suikast ve Suriye’deki savaşın toplum psikolojisi üzerindeki etkilerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de yeni bir terör örgütü çıkarma planları olduğuna vurgu yapan Tarhan, silahlı kuvvetler üzerindeki şeytani hesapları bozma adına milli düşünen kişilerin bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Buket Aydın’ın sunduğu Bugün Yarın programının canlı yayın konuğu oldu.

Nevzat Tarhan’a yöneltilen ilk soru, en son yaşadığımız Rus büyükelçiye suikast eylemiyle tekrar gündeme gelen intihar bombacıları ve ölümü göze alan eylemcilerin psikolojik durumuydu. Kendini öldürmeyi göze alacak şekilde terör eylemi yapan kişilerin düşmanlık duygularının şeytanlaşmış boyutta olduğunu belirten Tarhan şu değerlendirmelerde bulundu.

Karanlığın 5 atlısı insanları değersizleştiriyor!

“En tehlikeli silah ölümü göze alan insandır. İntihar bombacıları, kahramanlık ideolojisi verilerek bu eylemlere hazırlanıyor. Bu kişilerde beş karanlık duygu; kin, öfke, nefret, kıskançlık ve düşmanlık çok güçlü. O nedenle diğer insanları değersizleştiriyor ve eylemler yapabiliyor. Cesaret hapı da kullanıyorlar. Teröristlerin ve intihar bombacılarının çoğu terör kurbanları arasından çıkıyor. Ailesinde, yakınlarında geçmişinde bununla ilgili bir travma yaşadıysa, intihar eylemi yapabilir.”

Finansal darbe yapmak isteniyor…

15 Temmuz sonrası sürece dikkat çeken Tarhan, askeri darbede başarısız olan FETÖ yapılanmasının bundan sonraki amacının finansal darbe yapmak olabileceğini ve bu durumun da Amerikalı resmi ağızlar tarafından ifade edilir hale geldiğini söyledi.

Türkiye’de yeni bir terör örgütü çıkarma planları var!

Suriye’deki savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan insanların zor şartlarda yaşadığına dikkat çeken Tarhan, bu durumun kötü sonuçlara neden olabileceğini kaydetti.

“Türkiye’de üst üste suikastler ve canlı bomba eylemleri yapılıyor. Bunun arkasında El-Nusra ya da IŞİD benzeri bir örgüt çıkarabilir miyiz, planı var. Pakistan’da bunu başardılar. Dünya’dan kopuk sadece dini eğitim alan gruplar, Taliban hareketini oluşturdu. Türkiye’deki Suriyeli mülteciler arasından böyle bir terör örgütü çıkarma planı olabilir. Çocuklarda post travmatik stres bozukluğu var. Bu çocuklar kin, öfke dolu. Öfkelerini boşaltmak için bir terör örgütü üyesi olabilirler, bu bir ipucu olabilir.”

Şeytani bir oyun var

İçinde bulunduğumuz durumdan dolayı ümitsizliğe kapılmamamız gerektiğini vurgulayan Tarhan, geleceğe bakıp bir sonraki adımımız ne olmalı, onu düşünmeliyiz, dedi.

“Şeytani bir oyun var. Polisimiz ve silahlı kuvvetler üzerinde oyunlar var. 14 askerin şehit olması travma etkisi yarattı. Silahlı kuvvetler üzerinde bir hesap var. Bu hesabı bozmak için milli düşünen kişilerin bir araya gelmesi gerekiyor. Türkiye NATO üyesi ama NATO’dan hep ihanet görmüş. Ancak karamsar ve olumsuz yaklaşmayalım, ders çıkaralım, bağımsızlaşalım. Bu travmaları kazanıma dönüştürmeliyiz. Bütün yumurtaları aynı sepete koymayalım. Güneydoğu’da yapılan hatalardan ders çıkarıp yüzleşelim, öz eleştiri yapalım.”

Kötü Dünya Sendromu ortaya çıkıyor

Terör olayları sonrasında toplumun mevcut psikolojisi üzerinde de tespitlerde bulunan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Kötü Dünya Sendromu kavramına dikkat çekti.

“Böyle bir travma yaşandığı zaman insanlarda üç tür tepki oluşuyor. Birincisi bazı insanlar agresifleşiyor. Tepkiler artıyor. Diğer bir grup çöküşe giriyor. İçine kapanıyor. Sokağa çıkmıyor, alışveriş merkezlerine gitmiyor. Gelecek planlamasını değiştiriyor. Üçüncü grup insan da kaçmaya çalışıyor. Kanada’ya gidenler var, Avustralya’ya gitmek isteyenler var. Bu gibi tepkiler ortaya çıkıyor.”

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)

 

Kim Psikoloji Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Kısıklı Mah. Alemdağ Cad. Masaldan İş Merkezi No: 60, A Blok Kat 1 Çamlıca Üsküdar İstanbul
0216 428 7 546
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Yorum Yap

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]