Cinsel İşlev Bozukluklarının Terapisi
Cinsel işlev bozukluklarının terapisinde bozukluğun çok yönlü yapısı genellikle birkaç tekniğin birlikte uygulanmasını gerektirir.
Bilişsel davranışçı terapiler, cinsel terapilerde en başarılı olanıdır.
Bilişsel- Davranışçı terapide amaç hem davranışın, hem de bu davranışlara yol açtığı düşünülen otomatik düşüncelerin, temel inançların değiştirilmesidir.
Kaygının Azaltılması
Davranışçı terapistler, işlev bozukluğu olan kişilerin cinsel durumun kaygı yaratan farklı özelliklerine aşamalı ve sistematik olarak maruz bırakılmaya ihtiyaçları olduğunu düşünmekteler.
Sistematik duyarsızlaştırma ve gerçek yaşamda duyarsızlaştırma uygulamaları özellikle beceri eğitimi ile birleştirildiğinde çok başarılı sonuçlara ulaşmıştır.
Tutum ve Düşünceleri Değiştirme
Duyumsal farkında olma prosüdürleri olarak adlandırılan uygulamalarda çiftler cinsel uyarılmanın en başından itibaren hoş duyumlar üzerine odaklanmaları içi cesaretlenderilirler. Akılcı duygusal terapi, cinsel işlev bozukluğu olan kişilerin masturbasyon ile ilgili olarak sorun yaratan “meliyim, malıyım” şeklindeki düşüncelerinin daha az zorlayıcı düşüncelere dönüştürülmesine yardımcı olur.
Beceri ve İletişim eğitimi
Cinsel beceri ve iletişimi geliştirebilmek için terapist yazılı metinler verebilir, cinsel ilişki tekniklerini gösteren film ve videolardan yararlanabilir ve bu teknikleri danışanları tartışabilir. Pek çok işlev bozukluğu açısından eşlerin birbirlerine cinsellik ile ilgili hoşlandıkları ve hoşlanmadıkları hakkında bilgi vermeleri için cesaretlendirilmeleri çok önemlidir. Beceri ve iletişim eğitimi birlikte uygulandığında hastaların kaygı yaratan duruma (eşini çıplak görmek gibi) maruz kalmalarını sağlayarak duyarsızlaştırma etkisi yaratmak mümkün olur.
Çift Terapisi
Cinsel işlev bozuklukları genellikle stresli bir evlilik ya da çok yakın ilişki içinde ortaya çıkarlar ve bu çiftlerin çoğunlukla cinsellikle ilgili olmayan alanlarda da özel bir eğitim almaya ihtiyaçları vardır. Cinsel terapi ile ilgili son yayınlar, sistem bakış açısının önemini vurgulamaktadır. Sistem bakış açısına göre cinsel problem karmaşık bir faktörler ağı içine gömülmüş durumdadır ve örneğin erkeğin sertleşme sorunu kadının kocasının cinsel isteklerini tatmin etme ile ilgili kaygılarının ortadan kalkmasına yol açabilir. Ve dolayısıyla bu sorunun devam etmesi çiftin işine yarıyor olabilir. Bazen cinsel terapi yerine yada buna ek olarak eşlerin aileleri olan ilişkileri yada çocuk yetiştirme biçimleri gibi cinsel olamayan sorunları üzerine odaklanmakta uygun yada gerekli olabilir.
Tıbbi ve Fiziksel İşlemler
Cinsel işlev bozukluklarıyla ilgili biyolojik faktörler hakkındaki bilgiler arttıkça terapistlerin altta yatan somatik problemlerin işlev bozukluklarına katkıda bulup bulunmadığını araştırmaları giderek daha önem kazanmıştır. Somatik faktörlerin dikkate alınması özellikle disparoni ve sertleşme bozukluğu açısından çok önemlidir. Disparoni post menapoz dönemindeki kadınlarda vajinal dokulardaki kalınlaşmayı azaltan ve vajinal kayganlığı arttıran öztrojen tedavisi ile iyileştirilebilir. Cinsel dürtülerin ciddi derecede kaybolduğu tabloya depresyonda ekleniyorsa anti depresan ilaçlar yararlı olabilir. Kaygı azaltıcı tekniklere ek olarak sakinleştiricilerde kullanılabilir.
Bazı durumlarda cerrahi müdahalelerde uygulanabilir. Örneğin kronik sertleşmeme sorununda penisin içine yarı sert silikon bir çubuk veya penisin istendiği zaman şişirilmesini olanak veren bir şişirici alet yerleştirilebilir. Ancak bu tür uygulalamaların yapıldığı erkeklerin uzun süreli izlendiği çalışmalarda çoğu kez cinsel işlevlerdeki zayıflığın devam ettiği saptanmıştır.
Son zamanlarda biyololjik faktörlerin söz konusu olduğundan şüphelenilen erkeklerde oral yolla alınan yohimbin hidroklorit ile bazı başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu ilaç penise doğru olan kan akışını arttımada ve kanın penis dışına akışını ise azaltmaktadır.
Her tür tıbbi müdahelede pikososyal faktörlerinde dikkate alınması çok önemlidir. Çünkü cinsel işlev bozuklukları karmaşık kişiler arası kişiler ve iç psişik çatışmaların içine gömülmüş durumdadır. Geniş popülasyonlarla yürütülen klinik çalışmalarla belirlenen ölçütler yanında, cinsel terapi, tıbbi ve cerrahi tedavilerin yaratıcı ve stratejik entegrasyonu, kişilerin cinsel sağlıklarının yeniden kazandırılması konusunda bize yardım edebilir
KİM PSİKOLOJİ