Ruh Sağlığı

Çocuğunuzla internet Sözleşmesi Yapın

Çocuğunuzla internet Sözleşmesi YapınUzman Psikolog Alper Aksoy’dan bilgisayar ve internet bağımlılığına karşı velilere öneri

Kültür Koleji’nin velilere yönelik olarak düzenlediği “Çocuk ve Ergenlerde Bilgisayar ve İnternet Bağımlılığı” konulu seminerde İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Uslu ve Uzman Psikolog Alper Aksoy anne-babalarla buluştu.

Kültür Koleji Ataköy Yerleşkesi’nde düzenlenen seminerde, bilgisayar kullanıcısı olmak ile bilgisayar bağımlısı olmak arasındaki farklılıklar, bilgisayar başında geçen sürenin ne kadar olması ve neye göre tespit edilmesi gerektiği, çocuk ve ergenlerin bilgisayar ve internet bağımlılığına karşı velilerin nasıl davranması gerektiği, bağımlılığı önlemek için uygulanması gereken yol ve yöntemler gibi konularda bilgi paylaşımı yapıldı.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Uslu seminerde yaptığı konuşmada internetin hayatımızı kolaylaştırdığını, doğru kullanıldığında gerçek bir dost olduğunu ifade etti. Ancak aşırı kullanımın ise kişileri yalnızlaştırdığını, aile içi çatışmalara ve kimlik sorunlarına yol açarak bağımlılık problemlerini yarattığını söyledi. Uslu Türkiye’de yaklaşık 50 bin kişinin internet ve bilgisayar bağımlısı olduğunun varsayıldığını belirterek “İnternetin kullandığı değil interneti doğru kullanan bireyler olmak önemlidir. Anne ve babalara tavsiyemiz interneti ve bilgisayarı çocuklara karşı bir ödül veya ceza aracı olarak kullanmamalarıdır” dedi.

Uzman Psikolog Alper Aksoy da bilgisayar ve internet kullanımının yaşamımızda istenilen bilgiye anında ulaşabilme, bilgi paylaşımını sağlayabilme gibi kolaylıklar yanında çok sık kullanımından kaynaklanan birçok problemi de beraberinde getirdiğini ifade etti. Aksoy, yapılan araştırmalara göre bağımlı hale gelen kişilerin uykuya ayırdıkları sürenin kısaldığını, gündelik işlerini ve sorumluluklarını ihmal etmeye ve hatta ekonomik kayıplara uğramaya başladıklarını belirtti.

Alper Aksoy bilgisayar, bilgisayar oyunları, telefon gibi teknolojik gelişmelerin zengin görsel ve işitsel içerik ve öğrenme ortamı sunduğunu belirtti. Sunulan içeriğin hızlı ve düzensiz bir akış içinde olmasının çocuğun dikkatini uzun süre bilgisayarda tutmasına neden olduğunu kaydeden Aksoy “Devamlı kendini geliştiren bir sirkülasyon içinde bireyler bir üst işlemcilere, bir üst model telefonlara geçerken teknolojiye olan bağımlılıkları da artıyor” dedi.

İnternet ve chat bağımlılığının, bağımlı kişilik hakkında ipuçları sunabildiğinin altını çizen uzman psikolog “Günümüzde her çocuğun, gencin, bireyin “chat” yapma, bilgisayar oyunu oynama ve internette gezinme nedenleri birbirinden farklıdır. Anne babalar bu durumu değerlendirirken çocuğun farklılıklarını göz önünde bulundurmalıdırlar” dedi.

Alper Aksoy’un konuşmasında dikkat çeken konular ve satırbaşları:

SANAL ORTAMDA KURULAN ARKADAŞLIKLARI NEDEN ÇEKİCİ?

Sosyal ortam sunması: İnteraktif araçlar (iletişim araçları) aracılığıyla sunulan iletişim olanağı bireylere bir gruba ait olduklarını hissettiriyor. Bireyler üye oldukları gruplar içinde bir yerleri olduğunu hissediyorlar. Bu durum günlük yaşamda iletişim kurmada ve sosyal ortamlara katılmada güçlük yaşayan bireylere kolaylıklar sağlıyor. Bireyler bu gruplar içinde onaylandıklarını, kabul edildiklerini hissediyorlar.

İletişim kurmada kolaylık sağlaması: Bilgisayar günlük yaşamda kolay iletişim kuramayan çocuk ya da gençlere iletişim ve birçok kişiyle tanışma olanağı sunuyor. Sanal ortamda bireyler kendilerini daha kolay ifade edebiliyorlar.

İnsanlarla daha yakın ilişkiler kurmayı sağlaması: İnternetin sunduğu iletişim olanağı bireyleri günlük yaşamda olduğundan daha çok yakınlaştırabiliyor. Bireyler bu ortam içinde içlerinden geldiği gibi iletişim kurup yakınlaşabiliyorlar. İnternette yüzünü görmedikleri insanlarla dertleşmek daha kolay olduğu için bireyler daha derin ilişkiler kurabiliyorlar.

Çocuğun ya da gencin olmak istediği kişi gibi davranması: İnternet aracılığıyla hayallerindeki kişi olmak çok kolay! Bir insan, sosyal ilişkiler kurmada zorlanan, utangaç ya da yeterince kendine güvenli olmayan biri olsa bile, internet ortamında olmak istediği kişi gibi davranabiliyor.

Ucuz, uzun süre ve birçok kişi ile aynı anda iletişim imkanı sunması: İnternet özellikle arkadaşları ile sürekli iletişim içinde olmaya bayılan ergenler için telefondan daha ucuz ve

uzun iletişim olanağı sunuyor. Böylece çocuk ya da gençler aynı anda birçok arkadaşı ile birlikte iletişim kurma olanağını daha ucuza bulabiliyor.

Gerçeklerden kaçabilmeyi sağlaması: Bilgisayar oyunları ya da internet üzerinden sunulan içerik çok renkli, hızlı, görsel ve işitsel efektler tarafından zenginleştirilmiş olduğu için çocuğun ya da gencin, bilgisayar başında keyifli uzun zaman geçirmesine yardımcı oluyor. Bu da günlük sıkıntılar ya da sorunlardan uzaklaşmak isteyen çocuk ve gençleri bilgisayar başına çekiyor.

NELER YAPILABİLİR?

Sanal yerine doğal aktiviteler: Çocuklarınızı arkadaşları ile doğal yollardan görüşmeleri için yönlendirebilir, onlara yeni olanaklar yaratabilirsiniz.

Spor aktiviteleri: Spor çocuklar ve gençlerin fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişimleri için son derece gerekli bir aktivitedir. Çocukların bilgisayara başında geçirdikleri zamanı kısaltmak için iyi yollardan biri de onları spor aktivitelerine yönlendirmektir.

Arkadaşlık ilişkileri desteklenmeli: Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini desteklemelisiniz. Onu, var olan arkadaşlık ilişkilerini sürdürmek ve yeni arkadaşlık ilişkileri kurması için yüreklendirecek, böylece çocuğunuz bilgisayarda çok uzun ve gereksiz zaman geçirmek yerine arkadaşları ile olmayı seçecektir.

Sosyal beceri eğitimi: Çocuklar ve gençler kendi akran grupları içinde iletişim kurmaya özendirilebilir. Eğer çocuk ya da genç iletişim kurmada, iletişimi başlatmada ve sürdürmede güçlük çekiyorsa, sosyal beceri eğitimlerinden faydalanılabilir.

İnternet ve bilgisayar kullanım sözleşmesi: Bilgisayar ve internetin çocuklarınız tarafından etkili ve sınırlı bir biçimde kullanılmasına yardımcı olmak için bir sözleşme imzalanabilinir.

Uzman yardımı: Bunları yaptığınız halde çocuğunuzun giderek bilgisayar oyunlarına, bilgisayarda sohbet etmeye bağımlı bir hale geldiğini gözlüyorsanız ve bu durum çocuğunuzun okul başarısını, sosyal yaşamını olumsuz etkiliyorsa, bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Aileler için öneriler: Bilgisayar ve internette geçirilen zamanın sınırlandırılması, bilgisayar herkesin bulunduğu odaya konması gibi basit önlemler çocuğunuza etkili bilgisayar kullanma alışkanlığı kazandırmaya yardımcı olabilir.

Unutmayın!

Bilgisayar hayatımızda artık hep var. Onu çocukların hayatlarından tamamen çıkarmak mümkün değil. Bu nedenle çocukların bilgisayarı etkin kullanmasını sağlamak hedefimiz olmalıdır.

Haber7.com

Kim Psikoloji
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Yorum Yap

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]