Çocuklarda Yaz Enfeksiyonlarını Ciddiye Alın!
Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre 5 yaş altı yıllık tüm çocuk ölümlerinin yüzde 70’i enfeksiyon hastalıklarından kaynaklanıyor ve bunların büyük çoğunluğu önlenebilir enfeksiyonlar.
Yaz aylarında özellikle de çok sıcak günlerde çocukları tehdit eden sağlık sorunlarının başında mide-bağırsak, idrar yolu enfeksiyonları, güneş yanıkları ve ishal geliyor.
Anne-babaların çocuklardaki yaz hastalıklarına karşı önlem alması gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seza Baykan, çocuklarda sıklıkla görülen yaz hastalıklarının başında enfeksiyonların geldiğini söyledi.
DSÖ verilerine göre 5 yaş altı yıllık tüm çocuk ölümlerinin yüzde 70’i enfeksiyon hastalıkları kaynaklı. En sık rastlananı ise akut solunum yolları enfeksiyonları. Bunlar; üst solunum (ÜSYE) ve alt solunum yolu enfeksiyonları (ASYE) olarak ikiye ayrılıyor.
VİRÜSLER ÜST SOLUNUM YOLU NEDENİ
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında etkenin daha çok virüsler olduğunu dile getiren Dr. Baykan, hastalığın genellikle kendiliğinden düzeldiğini söyledi. Krup sendromları, akut bronşit, akut bronşiolit ve zatürrenin alt solunum yolu enfeksiyonları olduğunu aktaran Baykan, orta kulak iltihaplarının da bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıktığını belirtti.
YAZ İSHALİ ÇOK GÖRÜLÜYOR
Başta rotavirüsler ve enterovirüsler olmak üzere viral gastroenteritlerin yaz aylarında sıklıkla salgın yaptığını söyleyen Baykan, şöyle devam etti:
“Akut ishal, en çok 0-5 yaş grubu çocuklarda görülür ve tüm dünyada 2 yaş içerisindeki çocuk ölümlerinde ilk sırada yer alır. Yaz aylarında ısı artışına bağlı olarak su tüketimi ve beraberinde mikroplu su içme riski artar. Yanı sıra sıcakta besinlerin saklanma koşullarına bağlı olarak bakterilerin üreme hızı ve ürettikleri toksinlerde artış olur. Ayrıca deniz ve havuz suları da bulaşmanın kaynağı olabilir. Çok dikkatli olmak gerekir.
KUSMA VE ATEŞ VARSA HEMEN DOKTORA
İshalle birlikte vücutta sıvı kaybı oluşacağından özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda hayati tehlikeye neden olabilir. Sıvı kaybının başlıca belirtileri ağız ve dil kuruluğu, susuzluk hissi, uykuya meyil, gözyaşında azalma, göz kürelerinin içeri çökmesi, nabızda hızlanma, el ve ayaklarda soğukluk, idrar miktarında azalma, solunum sayısının artması ve dalgınlıktır. İshale kusma ve ateş eşlik ediyorsa bu durum sıvı kaybını artıracağından derhal doktora başvurulmalıdır.”
0216 428 7 546