Ruh Sağlığı

Daha az stres! Ana nedeni çözün!

Daha az stres! Ana nedeni çözün!

Daha az stres! Ana nedeni çözün!

Daha az stres! Bu kutsal çözümle ana nedeni ele alın.

“Tüm hastalık ve rahatsızlıkların %80 kadarının stresle başladığı ve şiddetlendiğine inanılmaktadır.” Milli Güvenlik Konseyi Böyle bir beyan stresin hayatımızda oynadığı rolü ve en önemlisi etkisini yok etmek ve bedenimizdeki ve beynimizdeki hastalık etkilerini en aza indirmek için ne yapmamız gerektiğini düşünmek için hepimize iyi bir neden vermektedir. İlk adım bedenlerimizin strese karşı verdiği reaksiyonu anlamaktır.

Hepimiz “savaş veya kaç” reaksiyonunu duymuşuzdur. Bu, gerçek veya algılanmış tehditlerle başa çıkmak için sistemimizde var olan bir şeydir. Örneğin diyelim ki bir tehlikeyle karşı karşıya kaldınız—bir parkurda yürüyorsunuz ve yol kavşağında bir çıngıraklı yılan gördünüz. Bom! Anında beynin tabanındaki hipotalamus vücudunuza bir uyarı sinyali gönderir. Bir sinyaller kombinasyonu adrenalin ve kortizol dahil olmak üzere hormon dalgalanmasını serbest bırakması için böbrek üstü bezlerini tetikler. Adrenalin kalp atışınızı ve kan basıncınızı yükseltir ve tehlikeden kaçmanız için acilen enerji verir.

Yıldırım hızıyla emin bir uzaklığa çekilirsiniz. (Yani, öyle olduğunu umalım.) Bedenin birincil stres hormonu olan kortizol glikozu kan dolaşımına bırakır, bedenin glikoz kullanımını arttırır ve doku tamirine hazır olunması için maddeleri alarma geçirir. Aynı zamanda gereksiz fonksiyonları azaltarak—bağışıklık reaksiyonlarını değiştirerek ve sindirim ve üreme sistemleri ve büyüme süreçlerini baskılayarak—bedeninizi hayatta kalma moduna sokar. Zihinsel olarak, vücudunuzun doğal alarm tepkisi aklın ruh, motivasyon ve korkuyu yöneten alanı ile iletişim kurar. Yılanı gördüğünüzde, güvenlik sizin tek odağınız haline gelir.

ŞÜKÜRLER OLSUN Kİ STRES REAKSİYONU VAR!

Yılan çalılıklara girdikten ve tehlike ortadan kalktıktan sonra hem siz hem de bedeniniz sakinleşir. Hormon seviyeleri düşer ve beden kalp hızını ve kan basıncını normalleştirme ve normal işleyişini devam ettirmek suretiyle karşılık verir. Fakat ya algılanan stresörler/tehditler her gün devam ederse? Modern yaşam “Yılan!” anlarıyla doludur. Maalesef stres sistemimiz AÇIK kalır ve bu hiç de iyi bir şey değildir. Kortizol ve diğer stres hormonlarına aşırı maruz kalınması neredeyse tüm vücudunuzun süreçlerini bozabilir ve şunlara sebep verir:

  • ANKSİYETE
  • DEPRESYON
  • Sindirim sorunları
  • Kalp hastalığı
  • UYKU PROBLEMLERİ
  • KİLO ALIMI
  • HAFIZA ve konsantrasyon bozulması

Çoğumuzun “aşırı stres altında olmanın” sonucu olarak bütün gece uyanık kalmasına, yorgunluk, baş ağrısı, devam eden İritabilite ve açıklanamayan duygudurum değişimleri bildirmesine şaşmamalı. Son zamanlarda yapılan bir Gallup Healthways çalışmasına göre; Amerikalıların %54’ü günlük yaşamlarındaki stres seviyesinden endişelenmektedir ve çalışanların %40’ı işlerinin “çok veya aşırı” stresli olduğunu bildirmektedir.

STRESİ ELE ALMAK

Yaşam tarzı seçimleri ile stres yönetimi hakkında bilgi sahibi olabilirken—egzersiz, diyet, meditasyon, hobiler, vs.—altında yatan fizyolojik meseleyi ele alamayabilirsiniz. Eğer her gün stresten mustaripseniz, bedeninizin sakin haline doğal biçimde dönüşünü destekleyen otlar ve besin maddelerini hayatınıza dahil edebilirsiniz. Ve bu da muazzam bir fark yaratabilir.

KUTSAL BİR ÇÖZÜM

Stresli olduğunuzda, kutsal olun………fesleğen olsun (bu sizin favori makarnanıza koyduğunuz fesleğen değil). Kutsal fesleğen(Hint fesleğeni) Hindistan’ın alt kıtasında yetişen adaptojenik bir ottur ve adına çok uygundur, çünkü Hindu dininde buna çok saygı duyulur. Ayurvedik tıpta yaygın kullanılır, klinik araştırmalara göre bedenin strese karşı doğal reaksiyonunu destekler.

  • Altı haftalık, çifte kör, plasebo kontrollü insanlarla yapılan bir çalışmada stres semptomları olan süjeler incelendi. Bir kutsal fesleğen ekstresi formülü verilenler plasebo verilenlere oranla stres semptomların %39 azalma gösterdiler.
  • İlave bir araştırma, stres ve yüksek stres hormonlarıyla geçen belli bir süreden sonra kutsal fesleğen ekstresi desteğinin deneklerde normal kortikosteron ve diğer stres hormon düzeylerinin normale dönüşü ile ilişkili olduğunu gösterdi.

Görünüşe göre kutsal fesleğen (Hint fesleğeni) bedeninizin “stres alarmını” kapamasına yardımcı olmada bir rol oynayabilir. Bedeninizin strese karşı reaksiyonunu desteklemede elinizden geleni yapmak için ilave besinler ve otları birleştiren kutsal fesleğen formülünü denemeyi isteyebilirsiniz, ayrıca sakinleştirici özelliklere sahip olduğu gösterilen şunları da içerir:

  • L-theanine, yeşil çayda bulunan amino asittir ve çayın rahatlatma faydaları açısından mükemmel bir seçimdir
  • Rahatlama durumunu teşvik ettiği bilinen magnezyum da başka bir harika ektir.

Bedeninizdeki stres reaksiyonunu ele aldığınızda, beyninizin sağlığını da desteklemiş olacaksınız. Ben buna amin derim!

Dr. DANIEL AMEN’S MINDWORKS STORE

Referanslar: Bhattacharya A, et al. Effect of poly herbal formulation, EuMil, on neurochemical perturbations induced by chronic stress. Indian J Exp Biol. 2002 Oct;40(10):1161-3. Muruganandam AV, et al. Effect of poly herbal formulation, EuMil, on chronic stress-induced homeostatic perturbations in rats. Indian J Exp Biol. 2002 Oct;40(10):1151-60. Saxena RC, et al. Efficacy of an Extract of Ocimum tenuiflorum (OciBest) in the Management of General Stress: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study.Evid Based Complement Alternate Med. 2012;2012:894509. doi: 10.1155/2012/894509. Epub 2011 Oct 3. Gupta P, et al. Constituents of Ocimum sanctum with antistress activity. J Nat Prod. 2007 Sep;70(9):1410-6.

 

Kim Psikoloji
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Yorum Yap

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]