EğitimlerKim'den HaberlerKurumsal Haberler

DUYGUNUN GÖTÜRDÜĞÜ YERE GİT (CheckFeel)

DUYGUNUN GÖTÜRDÜĞÜ YERE GİT!

İnsanın ve Psikolojinin en önemli başlıklarından olan “duygu” kavramı hakkında farkındalığı arttırmak; iyi, güzel ve hoş olan duygulara sıcacık yolculuklar başlatmak için mobil uygulama geliştirdik. Çok mutluyuz.

DUYGUNU TAKİP ET!

Hz. Mevlana’nın “Aynı dili konuşan insanlar değil, aynı duyguları paylaşan insanlar anlaşırlar” öğretisinden hareketle, her mekanın bir ruhu olduğu gibi, her ruhun da içinde bulunmaktan tatmin olacağı mekanların varlığına olan düşüncemizle mekanın vekil, duygunun ise asil olduğu inancımızı birleştirerek ortaya çıkmış psikolojik bir mobil uygulama ile ruh dünyamızı aydınlatmaya çalışacağız. Bireylerin lokasyon temelli duygu paylaşımlarının ortalamasından hareketle oluşacak mekanların duygu yoğunluğu haritasına göre, kişilerin hissetmek istedikleri duyguyu en iyi yansıtan adreslere “duygu turizmi” gerçekleştirmesini arzu ediyoruz. Kişilerin ve mekanların duygu özgeçmişlerini görerek duygu farkındalığı kazanarak daha iyiye yolculuğa çıkarmak için, mutlu insanlardan mutlu şehirlere/mutlu şehirlerden mutlu insanlara bir paylaşım köprüsü olmak istiyoruz. Ne nerede yenilir, içilir, nerede kalınır gibi önerilerini aldığımız modern kanaat önderi olan sosyal medyanın artık bizi iç yolculuğumuza da çıkarma vakti geldiğini düşünüyoruz:
Durup dinlemeliyiz,
Durup dinlenmeliyiz,
Durup düşünmeliyiz,
Ama durmalıyız önce.
Durmalı, durulmalı, durulanmalıyız.
Ve içimize doğru bir yolculuğa çıkmalıyız.
Yola çıkmalı, yolda olmalı ve yol almalıyız.
Yolu bulmalı, yol olmalıyız.
Ne demişti şair:
“En uzun yoldur, insanın içi”

Mutluluklar getirmesini temenni ederiz.

DUYGULARINI KEŞFET

PROJE SUNUMU

EKRAN GÖRÜNTÜLERİ

İNDİRME ADRESLERİ
ANDROID
IOS
WINDOWS

TANITIM VİDEOLARI youtube

GÖRSELLER
brosur-bic%cc%a7ak-izleri-checkfeel

SOSYAL MEDYA/CheckFeelApp
facebook
instagram
twitter
youtube
google+
linkedin

İLETİŞİM
[email protected]
[email protected]
T: +90 216 4287546

İNTERNET SİTESİ
www.CheckFeel.com

DUYGUNA KULAK VER!

İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli niteliklerinden birisi akıl sahibi olmasıdır. Akıl birden çok şeyi birbiriyle ilişkilendirmek manasında “akl” kelime kökünden gelir. Akıl iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, doğruyu yanlıştan, faydalıyı zararlıdan, adaleti zulümden ayırma yeteneğimizdir. Bu yetenek insana yeryüzü sanatçılığı misyonuyla verilmiştir. İnsan bir sanatçı, akıl insan sanatçısının sanat aleti, yeryüzü bir cevherdir. İnsan, akıl sanat aletiyle yeryüzü cevherini sanat eseri haline getiren sanatçıdır. Hayatın anlamı ise bu hoş sedadan ibarettir.
Varoluşçu ekole sanatçının ilk eseri kendisidir. Anlambilimi sanatçının ilk eseri olarak sanatçının hayatın anlamına ulaşmış bir ruhunu işaret eder. Yani insan sanatçısı yeryüzü cevherinden önce kendi anlamını bularak ruhunu inşa ederse sanatçı olmanın yolundadır. Sonrasında inşa edilen her esere kendi ruhundan üfleyerek eserin mimarisi ile duygusunu birleştirir.
Yani ruh öncesinde anında ve sonrasında sadece insana ait değildir. İnsan önceden aldığı o ruh ve duyguyu geleceğe aktaran bir aracıdır. Dolayısıyla mekanlara kendinden de aşkın bir ruhun duygusunu aşılar. Yani mekanlar o ruhla can bulur, mekanın ruhu hayat bulur.
İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerden birisi de duygular ve bunları ifade ediş biçimleridir. İnsanlar ruh ve bedenden oluşan canlılardır. Mekanın ruhu ve duygusu olacağı gibi duygu ve ruhun da mekanı vardır. Literatüre ilk defa kazandırılan “Duygu turizmi” sizi yaşamak istediğiniz ruhun duygunun mekanına götüren bir araçtır.
Mekanların da ruhu canlı olduğu için sadece inşa edilirken aşılanan duyguyla sınırlı kalmaz zaman içerisinde kendi hinterlandındaki her şeyle etkileşimde bulunarak onların ruhuna üfler ve ruhuna üflemesine müsaade eder. Her mekanın inşa edilişinden itibaren bir ruhu oluşmakta, tarihsel kültürel mozaikler o mekanın ruhunu derinlemesine güçlendirmektedir. Nasıl bir mekan tarihsel veya kültürel dokusundan dolayı kültür ve turizm varlığı oluyorsa, o mekana can ve hayat veren ruh ve duygudan da hareketle bir atmosfer yaşanıyordur. Hatta bu duygu ve atmosfer o kadar önceliklidir ki bazen fiziksel mekanın kaybolması veya tahrip olmasına rağmen orda bulunuşluk duygudaşlık anlam kazanmaktadır. Dolayısıyla duygu asil mekan vekildir.
Tarihsel mekanlar olduğu gibi duygusal mekanlar da vardır. Kültür ve turizm haritası içinde olup tarif edilip noksan bırakılan duygu atlasıdır. İstanbul’umuzun Eyüp Sultanı’nda bir sabah namazında hakim olan duygu huzurken, Beyoğlu’nda akşam saati neşe, Ayasofya’da veya Karaca Ahmet’te bir Cuma vakti hüzün, Topkapı Sarayı’nda hayranlık ve vefa duyguları yaşanabilir.

Özetle; insan yeryüzü cevherini sanat eserine dönüştürecek sanatçıdır. Kendi ruhundan ve duygusundan üfleyerek eserinin ruhuna duygu ve can verir, her eser bu duyguyla doğar ve o eserin etkileşimde bulunduğu herşeye bu duygu ve ruhtan üflerken aynı zamanda da etkileşimde bulunduğu herşeyin duygusundan ve ruhundan beslenir. Ruhun duygusu olduğu gibi mekanların da duygusu olur ve mekanlar bir duygu limanı olur o duyguyu hissetmek isteyenler için. Kişiler hissetmek istedikleri duyguyu daha derin yaşamak için o mekanı ararlar.

Uygulamayı indiren kişilerin bir profili oluşturulur (google, facebook, twitter vb. profillerden giriş yapabilir).
Herhangi bir mekanda yaşadığı duyguyu belirterek coğrafik duygu izi (check-in) bırakır (her bir duygu iğnesinin ömrü 3 saattir, 3 saat dolmadan yeni duygu paylaşılırsa eski duygu geçmişe gönderilir, paylaşılan son duygu geçerli olur).
O mekandan geçmiş ve orada duygu izi bırakmış kişilerin paylaştıkları duygular ve duygu yoğunlukları bir süre sonra ortalamalardan hareketle mekanın duygusunu oluşturur.
Milyonlarca paylaşım istatistiksel olarak bir duygu atlası meydana getirir. Kişi duygusunun mekanını bulabilir, veya arzuladığı duygunun yaşandığı mekana gidebilir.
Kişinin ve mekanın geçmiş zamanki duygu durumlarıyla şimdiki zamanki durumlarını görme, saatlik farklılıkların ne tür değişimler getirdiğini hissetme ve kendi günlüğünü ve o duyguyu yaşadığı mekanları hatırlama imkanı olmuş olur.
Böylece İstanbul’dan başlayarak tüm dünyada mekanların ruhunu, İstanbul’un duygusal haritasını çıkarabiliriz. Böylece iç ve dış turistlere yönelik bir mekanı arama ve tercih etmede yeni bir kriter oluşturabiliriz. Manzara, tarih, turistik, kültürel değer, lezzet, konfor gibi aranan özellikleri duygusal bütünlükle de güçlendirebiliriz.
Eyüp Sultan’da huzur
Beyoğlu’nda eğlence
Karaca Ahmet’te hüzün
Topkapı Sarayı’nda vefa ve hayranlık
Çağlayan’da depresyon
Havaalanında özlem gibi…

KAZANIMLAR:
Duygu farkındalığının kişiye topluma katkıları:
“Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir” Hz. Mevlana.
Harvard Üniversitesi’nde sinir sistemi ve beyni inceleyen bilim insanları, gerçekleştirdikleri beyin görüntüleme ve davranış deneylerinden sonra şu sonuca vardı: beyin hücreleri ve sinir kavşakları açısından o kadar çok zevk verip tatminkar oluyor ki, duygu ve düşüncelerimizi başkalarıyla paylaşmadan duramıyoruz. Harvard Üniversitesi’nde meslekdaşı Jason Mitchell ile birlikte deneyler yapan sinir sistemi uzmanı Diana Tamir, “Kendimizden söz etmek ekstra tatmin sağlıyor” dedi.
Araştırmacılar tarafından insanların “kendini açması” diye nitelendirilen olguyu inceleyebilmek amacıyla bir dizi laboratuar testi yapıldı.
Bu testler sırasında araştırmacılar insanların başkaları hakkında değil de kendi duygu ve düşünceleri hakkında konuştukları zaman beyinlerinin hangi kısımlarının daha güçlü bir şekilde tepki verdiğini ölçtü. Bu da bir manyetik rezonans görüntü tarayıcı kullanılarak beyinsel faaliyetlerle ilgili nöronlar arasındaki kan dolaşımının izlenmesiyle mümkün oldu. Genelde kendisinden söz eden kişilerde beyninde yemek, para ve seks konusunda tatmin edici duygularla ilgili olan mezolmbik dopamin sisteminin faaliyetlerinin hızla arttığı belirlendi. İnsanların kendilerinden söz etmeyi neden sevdikleri konusunda araştırmalar yapan Texas Üniversitesi’nden psikolog James Pennebaker araştırma sonuçları hakkında şunları söyledi: “Bana doğru gibi geliyor. Başkalarının bizi dinlemesini çok seviyoruz. Yoksa neden tweet gönderelim ki?” dedi.

Duygu farkındalığının bireylere katkıları:
Bireyler böyle bir mobil uygulama ile ilgili duygu günlüklerini ve tarihsel mevsimsel olgusal durumlara göre duygularının nasıl değişiklik gösterdiğini görebilme şansına sahip olurlar. Ayrıca başkalarının da duygu değerlendirmeleriyle kendi duygu değerlendirmelerini kıyasladıklarında iç görüleri güçlenerek kişisel farkındalıkları artar. Bunların neticesinde kendini tanıma noktasında daha yetenekli hale gelirler ki bu da daha mutlu insanlar ve daha mutlu insanlardan oluşan şehirler kültürler oluşturur. Ayrıca kendini ifade etme becerisi güçlenen kişiler kişisel problemlerini daha kolay kabul edecek çözmeye yöneleceklerdir. Karar alma süreçlerinde bu farkındalıkları ve iç görüleri yollarını aydınlatacaktır. Ve kendini ifade edebilmiş olma ihtiyaçlar hiyerarşisinde kendini gerçekleştirmiş bireylerin varlığını hızlandıracaktır. Ayrıca başkalarının duygularını anlama ve kabul etme noktasında da yazılımın katkı sağlayacağı düşünülürse kişisel ve toplumsal ilişkileri güçlenen bireyler daha sağlıklı ilişki ve iletişim kurabileceklerdir. Kendini ifade etmeyen her bir insan ifade edemediği duygularının yıkıcı etkilerine maruz kalmaktansa yüzyüze ve gerçek hayatta ifade edemediği duygularını paylaşarak bir nevi katarsis (ruhsal sağaltım, iyileşme) yaşayacaktır. Böylece toplum ruh sağlığının güçleneceğinden hareketle bu projenin kişisel ve toplumsal anlamda koruyucu ve güçlendirici bir katkısının olacağı öngörülmektedir.

Duygu farkındalığının şehre katkıları:
Bireysel bütünlük ve kişisel ruh sağlığı açısından uygulamanın faydaları bir üst bölümde ifade edilmiştir. Toplum ruh sağlığı güçlenen şehirler de bu atmosferden etkilenir ve mutluluk vermeye başlarlar. Mutlu kişiler mutlu şehirleri meydana getirirken mutlu şehirler de insanların mutluluklarını güçlendirir. Bu etkileşim aynı zamanda üretimi ve kalkınmayı arttırır. Bu anlamda da uygulamanın insanlığın kalkınmasına pozitif etkisi olacağı düşünülmektedir.

Turizm ve Kültüre diğer katkıları:
Kişiler duygu durumlarına uygun mekanları arayabilirler.
Veya ziyaret ettikleri mekanların nasıl bir duygu atmosferi oluştuğunu yaşarken diğer ziyaretçilerin duygu izlerini takip edebilirler.
Mekanlarda paylaşılan duygulardan olumlu olumsuz geri bildirim alarak iyileştirmeler yapılabilir, mekanların memnuniyeti takip edilebilir. Mekan yöneticilerine önerilerde bulunulabilinir
Turistler ve acentalara bilgi servisi yapılıp (arap turistlerin mutlu olduğu yerler şuralar, rus turistlerim mutlu olduğu yerler buralar) gerekli yönlendirmeler yapılabilir
Ortalamalar broşür ve kitaplar haline getirilip İstanbul duygu atlası yayınlanabilir
Mekanlara il kültür turizm müdürlüğü ve ibb kültür müdürlüğü etkinlik girebilir, etkinlik ajandası oluşturulabilir.

HANGİ DUYGU, HANGİ MEKAN

Yorum Yap

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]