Sanat terapisi insanlara yoğun acı veren duygu ve düşüncelerini uygun bir ortamda açığa çıkarma fırsatı verir.
İnsanlar hayatlarının bazı dönemlerinde yoğun duygularının altında bunalırlar ve bazen bu duygularıyla hiç yüzleşmezler bile. Sanat terapisi insanlara yoğun acı veren duygu ve düşüncelerini uygun bir ortamda açığa çıkarma fırsatı verir.
Sanat Terapi Nedir?
Duygu ve düşüncelerin cümlelerle ya da yazıyla değil de sembollerle ifade edilmesidir. İnsanlar hayatlarının bazı dönemlerinde yoğun duygularının altında bunalırlar ve bazen bu duygularıyla hiç yüzleşmezler bile. Sanat terapisi insanlara yoğun acı veren duygu ve düşüncelerini uygun bir ortamda açığa çıkarma fırsatı verir.
Duygu ve düşüncelerin görsel şekilde ifade edilmesi olan sanat terapi boyamadan resim yapmaya, ebru ve batikten çömlekçiliğe kadar geniş alanda uygulanır. Bireysel de uygulanabilen bu tedavi şekli grup çalışmaları şeklinde olduğunda daha başarılı sonuçlar verir.
Sanat Terapinin Tarihi
Tarih boyunca görsel ifade şekilleri tedavi aracı olarak kullanılmıştır. Fakat özellikle yirminci yüzyılın başlarında psikiyatrisler hastalarının ortaya koyduğu sanat adına yapılmış aktivitelerle ilgilenmeye ve onları yorumlamaya başladır. Böylece sanat terapisi 1940’lı yıllarda bir tedavi yöntemi olarak ortaya çıktı ve geliştirilmeye başlandı.
Kimler İçin Sanat Terapi
*Stres altında olan yönetici ve işçiler
*Yoğun çalışan ve sürekli stres altında olan insanlar,
*Ruhsal sorunları olan kişiler
*Öğrenme zorluğu çeken bireyler
*Okulda ve ailede sorun yaşayan çocuk ve gençler
*Problemleri olamadığını düşünen fakat kendilerini ifade etme ihtiyacı olan insanlar
Sanat Terapi İçin Yetenek
Gözlemlenemeyen bilinçaltının şekil bulması demek olan sanat terapi için yeteneğe ihtiyaç yoktur çünkü burada önemli olan ortaya çıkan ürün değil yaratma sürecinin kendisidir. Sanat terapisine katılmak için bir sanatsal yeteneğe sahip olunması da gerekmiyor. Terapi boyunca, sanat terapisti gerekli olan desteği ve rehberliği sunmaktadır.
Niçin Sanat Terapi?
İç dünyamızı açabilmenin bir yoludur. Aynı zamanda güçlü duygularımızın ve bazen de bizi rahatsız eden hislerimizin ve hassas olduğumuz yönlerin güvenli şekilde ifade edilebilmesidir.
Bu terapi yöntemini stresimizi ve kaygılarımızı kontrol etmede de kullanabiliriz. Ayrıca sanat terapi gruba katılan bireylerin iletişim kurmalarını sağlar bu da katılımcıların sosyalleşmesinin yanı sıra sosyal fobinin tedavisinde de etkili bir yöntemdir. Yazılı veya sözlü biçimde kendini ifade edemeyen bireyler için de yararlı bir yöntemdir.
Sanat Terapi ve Hastalıklar
Alzheimer: Hastalıktan dolayı konuşma yeteneğini kaybetmiş olan hastalar için kendilerini ifade etmenin en iyi yoludur. Ayrıca, iş ve aile sorumluluğu derken kendilerine vakit ayırmamış ileri yaşa gelmiş hastalar için de uygun bir tedavi yöntemidir.
Kanser: Herhalde çoğumuzun aklına kanser hastasına sanat ile uğraşmalarını tavsiye etmek gelmez. Birde yapılan araştırmalara bakalım: Northwestern ( Chicago) ve Thomas Jeffersen (Philadelphia) Üniversitelerinde yapılan iki araştırmaya göre, sanat ile ilgilenen kanser hastalarının, diğer kanser hastalarına oranla ağrılarını daha az hissettikleri tespit edildi.
Travma: Sanat terapisinin en başarılı olduğu alanlardan biridir. Çünkü insanlar başlarına beklenmedik olaylar, felaketler geldiğinde olayın şoku ile birlikte ne yapacaklarını bilemezler. Bazen bu olay o kadar yoğun yaşanır ki birey onunla mücadele etmek için gerekli olan ego gücünü kaybeder. Böyle durumlarda yaşanan olaylar bastırılır ve bilinçaltına atılır.
Birey kendi kişisel kaynaklarının yetersiz kaldığı durumda, profesyonel yardıma başvurur. Bazen bu bilinçaltına atılmış olaylar sağlıklı ve güvenli bir yol olan psikoterapi sırasında bile ortaya çıkmayabilir. Böyle durumlarda şekiller ve semboller devreye girer ve insanların konuşamadıkları hatıralarına bir köprü olurlar.
Sanat Terapinin Hastalara Psikososyal Faydaları
Bireyler meydana getirdikleri ürünle birlikte yaratıcılıklarını ortaya koyma ve geliştirme fırsatı elde ederler,
*Başladıkları çalışmayı tamamlamak için ihtiyaçları olan ve kendilerinde azalmış olan sabır ve sebatı uygulayarak öğrenirler,
*Çalışmalarının kendileri ve özellikle başkaları tarafından beğenilmesi hastaların benlik saygılarını ve güven duygularını arttırır.
MEMORYCENTER
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com