Son zamanlarda giderek yaygınlaşan bir danışmanlık ve terapi uygulaması olarak psikolojik danışma alanında çalışan uzmanların başlıca tartışma konularından birisi haline gelmiştir…
E-terapi kavramı elektronik ortamda yapılan terapi ve danışmanlık uygulamalarını ifade etmek için kullanılmaktadır (“E/e” harfi elektronik kavramını ifade etmektedir). Son zamanlarda giderek yaygınlaşan bir danışmanlık ve terapi uygulaması olarak psikolojik danışma alanında çalışan uzmanların başlıca tartışma konularından birisi haline gelmiştir.
E-terapi internetin kişiler arası iletişim aracı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmasından sonra ortaya çıkmışıtır. Bilgisayar ve internet teknolojisindeki hızlı gelişmeler psikolojik danımşma alanına da çok geçmeden yansımış ve bir danışmanlık biçimi olarak e-terapi kavramı alana girmiştir.
Ancak yukarıda da belirtildiği gibi her hızlı ve çabuk yayılan gelişme beraberinde bir takım etik, yasal ve standartizasyona ilişkin sorunları da getirmektedir. E-terapi de alanda çalışan uzmanlar tarafından bu yönleriyle sıkça tartışmaya konu olmaktadır. Türkiye’de de elektronik ortamda yapılan psikolojik danışmanlık alanlarında çalışanlar bir web sitesi kurarak ücret karşılığı internet üzerinden danışmanlı ve terapi hizmeti vermektedirler. Bu durum Türkiye’de bilimsel ve akademik çevrele tarafından henüz yeteri kadar gündem yapılmamaktadır. Ancak artı ve eksileriyle beraber E-terapi kavramı Türkiye’de de enine boyuna tartışılmalı ve gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Aşağıda Siberpsikoloji ve Davranış Dergisi’nde Manhal(2001) tarafından ele konu özet bir şekilde verilmiştir.
E-TERAPİ YÖNTEMLERİ
E-terapi kavramının Ulusal Sertifikalı Danışmanlar Kurulu(NBCC) tarafından yapılan resmi tanımı şöyledir: Webdanışmanlığı interaktif ortamda elektronik araçları kullanarak birbirinden uzak iki kişinin ( danışman ve danışan) birbirleriyle iletişim kurarak terapötik sürece girmesini tanımlamaktadır. Bu danışma yöntemi bireylerin yaşam sorunlarını ya da kişiler arası sorunlarını çözmek için ortaya çıkan yeni bir modeldir. E-terapide internetin sunduğu olanaklardan yararlanılır. Bu olanaklar e-mail, chat, video konferans vb. teknolojik imkanlardır. E-terapi kendi başına teşhis koyucu ya da zihinsel ve medikal sorunları tedavi edici bir psikolojik danışma ve psikoterapi değildir. Ancak e-terapi spesifik sorunlara spesifik becerilerle bilgi vermede kişiye yardımcı olur. 1996 yılında yapılan bir araştırmada 12 mental sağlık sitesinde online danışmanlık hizmeti veren 250 terapistin olduğu belirtilmiştir.
E-terapi siteleri iki temel kategoride işlem görmektedirler; tavsiye ve e-terapi. Tavsiye psikoeğitimsel tarzda bir kez ya da birkaç özel olayda terpistin danışana cevap verdiği durumlardır. Bu somut bir şekilde spesifik bir soruna ilişkin iyi tanınan bir danışana spesifik bir bilginin verilmesi durumudur. Bu danışma biçimi kompleks sorunlara , önemli streslere ya da kişinin altında ezildiği problemlere neden olan yaşam durumları için uygun değildir.Böyle durumlarda e-terapi daha uygun olabilir.E-terapistlerin yaptıkları şeyler bir tavsiye ya da bilgi vermeden çok daha öte bir şeydir. E-terapi eğitimli danışmanlarla ilişkilere şekil verme , ilişkileri biçimlendirme üzerinedir. Kısaca e-terapi danışman ve danışanın uzun süreli devam eden ilişkisidir.
aktuelpsikoloji
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com