TERCİHLERDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
2010 ÖSYS tercihleri 26 Temmuz – 06 Ağustos 2010 tarihleri arasında yapılacaktır. Öğrenciler toplam 30 tercih yapabilecektir. 30 tercihten istediği kadar lisans (4 veya daha fazla yıllık) programlarını istediği kadar ön lisans (2 yıllık myo) programlarını veya açık öğretim fakültesinin bölümlerini yazabileceklerdir. Daha az da tercih yapabilirler.
140 ile 179,999 arasında ham puan alan öğrenciler 2 yıllık myo ve açık öğretim 2 ve 4 yıllık bölümleri tercih edebilirler. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümlere müracaat edebilirler. Meslek lisesi öğrencileri 140 ham puan barajını geçmeseler dahi kendi alanlarıyla ilgili myo tercih edebilirler. Eğer 140 ham puanı geçmişlerse alan dışı da tercih edebilirler.
180 ve üzerinde ham puan alan öğrenciler 4 ve daha fazla yıllık bölümleri tercih edebilirler. Bu sene puanlama sisteminde ve başarı sıralarında bir karmaşa olduğu için iyi düşünerek tercih edilmelidir.
Ücretli programlar düşünülüyorsa Türkiye’deki vakıf üniversiteleri ve KKTC deki özel üniversiteler iyice araştırtmalıdır. Fiyat ve eğitim kalitesine dikkat edilmelidir.
Yerleştirme puanları ve genel başarı sıraları iyi okunmalı ve yorumlanmalıdır. Bu konuda uzman bir rehber öğretmen veya danışmandan mutlaka yardım alınmalıdır. Başarı sırasının ne anlama geldiği çok önemlidir. Eğer doğru yorumlanmazsa tercih hataları çok olabilir.
Öğrenciler özellikle tercih listelerini oluştururken hangi meslekleri yapmak istediklerine karar vermeli ve hangi illerde bu meslekleri okuyabileceklerini aileleriyle görüşerek belirlemelidir.
Bu sene 2010 ÖSYS kılavuzunda bulunan bölümlerin başarı sıraları ve puanları 2009 deki verilere dayanılarak tahmini olarak hesaplanmıştır. Puan türünün çok olması ve alan dışı tercihlerin de yapılabileceğini düşününce çok dikkatli olmaları gerekir. Alan içi ve alan dışı sıramızı göz önünde bulundurarak alan dışı tercihlerimizi de dikkate almalıyız.
Meslek lisesi öğrencilerinin lisans programlarında değişiklikler olmuştur. Meslek lisesi öğrencileri özellikle bu bölümleri tercih ederken çok dikkatli olmak zorundadır.
Tercihlerimizi oluştururken ilk 10 tercihimiz başarı sıramızın üstünde olmalıdır. (%30 fazlasını düşünebiliriz). İkinci 10 tercih başarı sıramıza çok yakın olmalıdır. (5000 yukarı 5000 aşağısı şeklinde düşünebiliriz). Son 10 tercih başarı sıramızın altında olmalıdır. (%50 aşağısını düşünebiliriz).
Tercihlerimize son şeklini vermeden mutlaka özel koşulları incelemeliyiz. Uzman rehber öğretmene mutlaka inceletmeliyiz. En çok istediğimizden en az istediğimize, puan türlerine, alan içi alan dışı durumuna ve sıralamada birbirine yakın programların olup olmamasına dikkat etmeliyiz.
Eğer idealist düşünüyorsanız, yani çok istediğiniz bir bölümü bu sene kazanacak puan alamadıysanız bir sene daha hazırlanmayı düşünmenizde fayda vardır. Yanlış tercih 2 yılınıza, yanlış meslek bir ömrünüze mal olabilir.
FARUK BÜLBÜL
PSİKOLOG & UZMAN REHBER ÖĞRETMEN
Kim Psikoloji
0216 428 7 546
(tercih danışmalığı için Pazartesi, Perşembe ve Cuma günleri 18.00- 20.00 arası randevu alabiliriz.)