psikolojik test testler nedir nelerdir liste listesi
0216 428 7 546 KİM PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MERKEZİ randevu için: 0216 428 7 546
Psikolojik Testler
Test, bireyin zihinsel, dil ve iletişim, psikomotor vb gelişimini değerlendirmek, kişilik, tutum, yetenek, şarı, ilgi ve mesleki eğilimini belirlemek ve ruhsal bozukluklarını ve bu bozukluklara yol açan etkenlerim saptamak amacıyla kullanılan araçlardır.
Test kavramını ilk defa Amerikalı psikolog Cattell tarafından “Mental Test” yani zihinsel test terimiyle psikoloji terminolojisine girmiştir. Daha sonra 1915 yılında Fransız psikolog Alfred Binet, Th. Simon ile birlikte “Anormallerin Zekâ Düzeyinin Tanısı İçin Yöntemler” adıyla bir makale yayınlar. Bu makaleyle ilk pratik zekâ testi ortaya konmuş olunur. Testlerin kullanımı zamanla eğitim, psikiyatri, endüstri alanlarına yayıldı.
(Gürün, 1996). Psikolojik testler, bireyin davranışını standart koşullar altında gözlemeye yarayan ölçme araçlarıdır. Psikolojik testler şu şekilde tanımlanabilir: Bireylerin herhangi bir niteliğini ölçmek amacıyla, nitelikler evrenini temsil edecek şekilde seçilmiş standart uyarıcılar takımıdır (Özgüven, 1994; Yeşilyaprak, 2001).
Testlerin hazırlanmasında iki çeşit soru hazırlanır, bunlardan birinde cevaplar önceden bilinmektedir. Bu tür sorular başarı ve yetenek testlerinin hazırlanmasında kullanılır. Diğer soru türünde ise, sorunun cevabı ya bilinmemektedir veya seçeneklerin önem derecesi bireye göre farklılık gösterir. Denek, gösterilen nesne veya anlatılan konu hakkındaki yorumunu söyler ya da sunulan seçenekler içinde durumuna uygun olan seçeneği tercih eder. Bu tür sorular kişilik, ilgi ve tutumlarla ilgili testlerin hazırlanmasında kullanılır.
Testlerin kullanım amaçlarından birkaçı şöyle sıralanabilir:
1. Psikolojik testlerle, çocukların temel gelişim alanlarındaki düzey belirlenir. Saptanan geriliklere yönelik gerekli eğitim, tıbbi yardım ve diğer hizmetlerin sunulması sağlanır. Zihinsel ve diğer alanlardaki gelişim gerilikleri test ve envanterlerle belirlenen bireyler için, uygun eğitim programları hazırlanır ve kısa bir zamanda yaşıtlarına uygun beceriler kazandırılmaya veya yetersizlikleri en az düzeye indirilmeye çalışılır. Bu durumlarda erken tanı çok önemlidir. Dolayısıyla çocuğun gelişimindeki gerilikler erken yaşlarda test edilmeden fark edilmeyebilir.
2. Üstün ve özel yetenekli çocukları belirmek için testlerden yararlanılır. Böylece çocukların daha iyi gelişmelerine ve potansiyellerini doğru yönde ve maksimum düzeyde kullanmaları sağlanır.
3. Okullarda erken yaşlarda örneğin ilköğretim son sınıfta öğrencilerin mesleki eğilimleri belirlenerek bu yönde bir alana yönlendirilmeleri sağlanır. Ayrıca birçok okul başvuran öğrencileri teste tabi tutarak koşullarına uygun öğrencileri seçerler.
4. Çeşitli testlerle yetişkinlerin ilgileri ve yetenekleri belirlenerek daha doğru ve daha verimli bir alanda çalışması sağlanır. Endüstri alanında çalışanların birçoğu işe alınmadan önce birkaç teste tabi tutulurlar. Uygun görülenler, ilgili departmanlarda çalıştırılırlar.
5. Bireylerin farkındalıklarını artırarak kendilerini daha iyi tanımalarını sağlamak, güçlü ve zayıf yanlarını ortaya çıkarmak ve böylece farkına varılmamış ve gizli kalmış potansiyellerini keşfetmek için testler uygulanılır.
6. Klinik psikolojide, daha doğru bir tanı koymak, bireyi bir bütün olarak ve her yönüyle tanımak ve yapılacak tedavinin yöntemini ve yönünü tayin etmek amacıyla testler uygulanır. Ayrıca psikolojik sorunlara yol açan etkenlerin ortaya çıkarılmasında testlere başvurulur.
7. Bireyin iş koşullarında, sosyal çevresinde, okul ve aile ilişkilerinde uyum durumu takip edilirken testlerden yararlanılır.
8. Öğrencilerin başarısızlık nedenleri ve eğitim sürecindeki başarı seviyeleri testlerle belirlenir ve gerekli görüldüğünde çeşitli kurslar ve özel eğitimle destek verilmeye çalışılır.
9. Bilimsel araştırmalarda çeşitli teorilerin ve kavramların doğruluğunu belirlemek için testlerden yararlanılır.
Testlerin Özellikleri
1.Standart olması: Testin her koşulda uygulama ve puanlamasının benzer biçimlerde yapılmasıdır. Teste tabi tutulan bireylerin farklı zamanlarda aldıkları sonuçlar veya farklı bireylerin aldıkları puanlar arasında bir tutarlılık görülüyorsa testin standart olduğu kabul edilebilir
2.Güvenir olması: Testin uygulandığı bireylerin farklı zamanlarda test sorularına verdiği yanıtlar arasında bir tutarlılığın olmasıdır. Yani iki defa art arda teste tabi tutulan kişinin her iki durumda benzer sonuçlar alması testin güvenirliğini artırır. Test sorularının anlaşılır ve açık ifadeleri barındırması testin güvenirliğini yükselten niteliklerdir.
3.Geçerli olması: Testle ölçülen davranışın amaca uygun ve doğru olarak ölçülmesidir. Geçerlik korelasyon yöntemiyle saptanır.
Testlerin Sınıflandırılması
Daha kolay bir uygulama sağlama amacıyla testlerin sınıflandırılması yapılmıştır. Testin kapsamı, uygulama şekli, uygulanacak bireylerin özellikleri, veri toplama biçimi vb ölçütler dikkate alınarak testler sınırlandırılır.
1. Testin Temel Felsefesine Göre
a. Psikometrik test
b. Projektif test
2. Davranışların Niteliğine Göre
a. Güç Testleri: Zeka, yetenek, başarı testleri gibi
b. Tipik Davranış testleri: Kişilik, ilgi, tutum envanterleri
3. Sorulara Verilen Yanıt Türüne göre
a. Sözel
b. Performans
4. Veri Toplama Tekniğine Göre
a. Bireysel
b. Grup
5. Testin İçeriğine Göre
Psikolojik testler, kullanım amaçlarına, içeriğine ve ölçülen özelliklere göre genel olarak şöyle sınıflandırılır:
· Yetenek Testleri
· Başarı Testleri
· Kişilik Testleri
· İlgi Testleri
· Tutum Testleri
1. Yetenek testleri
Yetenek testleri bireyin zihinsel, mesleki ve kişilik alanındaki potansiyelini ortaya çıkaran testlerdir. Bireylerin yeteneklerinin bilinmesi ilerisi için daha uygun amaçlar belirlemesini sağlar. Yaşama daha planlı bir biçimde hazırlanmasında Kılavuz niteliği taşır. Bireyin yeteneklerinin bilinmesi meslek seçiminde daha kararlı ve gerçekçi seçimlerin yapılmasına rol oynar. Yetenekleri bilinen kişinin gelecek başarısı hakkında güçlü tahminlerde bulunmak olasıdır.
Testler bireylerin yaşları dikkate alınarak hazırlanır ve genellikle çoklu puan veren yetenek testlerinin tercih edilmesi önerilir; çünkü tekli puan veren testlerde olumsuz sonuç alan bireyin özgüveni düşebilir. Çoklu puan veren testler bireyin hem güçlü hem de zayıf yönlerini ortaya çıkartır. Dolayısıyla birey yapabileceği alanlara yönlendirilir ve böylece özgüveninde gereğinden fazla bir düşüş olmaz.
Yetenek testleri genel yetenek, farklı yetenek ve özel yetenek testleri olarak hazırlanır. Özellikle özel yetenek testleri, bazı alanlarda örneğin, resim, müzik, sporda üstün yetenekli olduğu tahmin edilen çocuklara uygulanır. Yetenekleri erken fark edilen çocuklar, zaman kaybı yaşamadan yeteneklerini geliştirme olanağına kavuşurlar.
Farklı yetenek testleri bireylerin dil, mekanik ve soyut algılama yeteneklerini ölçmek amacıyla kullanılır. Bireylerin mesleki yeteneklerini belirlemede kullanılan çok sayıda yetenek testi geliştirilmiştir. Bireylerin düşünme, hafızada tutma, sayısal işlemler yapma, var olan bilgiyi sınıflandırma, problemleri anlama ve çözme gibi zihinsel işlevlerini ölçen araçlara da zihinsel yetenek testleri denilir. Zihinsel yetenekler günümüzde genellikle zekâ testleriyle ölçülmektedir.
Zekâ Testleri: Zekâ testleri bireysel ve grup zekâ testleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Grup zekâ testleri aynı andan birden fazla kişiye uygulanırken, bireysel zekâ testleri sadece bir kişiye uygulanacak biçimde hazırlanmıştır. Birçok zekâ testi kültürel özellikler ve değerler düşünülerek hazırlandığı için başka kültürde yaşayan bireylere uygulanmak istendiğinde uyarlama gereği duyulur. Aksi durumda geçerlilik ve güvenirlikleri düşer.
Bireysel zekâ testlerinden Wechsler, Stanford-Binet ve Goodenough zekâ testleri yaygın olarak kullanılmakta ve bu testlere ilişkin kısa açıklamalar aşağıda yer alacaktır.
Stanford Binet Zekâ Testi
Türkçeye çevrilip kültürüme uyarlanan Stanford-Binet zekâ testi, bireysel uygulanan ve kültüre bağlı olarak geliştirilmiş bir testtir. Uygulama bir uzmanın kontrolünde yapılır; uygulayıcı anlaşılır ifadelerle soru sorar veya yönerge verir, bireyden uygun tepkilere vermesi istenir. Uygulama sırasında belir bir süre sınırlaması söz konusu değildir. Uygulama sonunda bireyin zekâ yaşı ve zekâ bölümü elde edilir. 2 yaştan 35 yaşa kadar olan bireylerin zihinsel performansı ölçülebilir. 35 yaşın üstündeki bireyler için de ayrı bir formu bulunmaktadır.
Wechsler Zekâ Testleri
İlk Wechsler zekâ testi 1939 da yetişkinler için psikolog Wechsler tarafından geliştirilmiştir. Kısaca W-B(Wechsler-Bellevue) olarak adlandırılmış ve 1955 yılında yenilenerek WAIS olarak adlandırılmıştır. Daha sonra yeniden gözden geçirilerek WAİS-R denilir. David Wechsler 1949 yılında çocukların da zekâ düzeylerini ölçen bir test geliştirir ve WISC adını verir. 1974 yılında WISC üzerinde bazı değişiklikler yapılır ve WISC- R (Wechsler Intelligence Scale For Children – Revised ) denilerek son şekli verilir. WISC-R 6-16 yaşları arasındaki bireylere uygulanır. Bireysel bir testtir ve yaklaşık bir saatlik zaman diliminde uygulanabilir. Wechsler daha sonra okul öncesi çocuklar için bir zekâ testi geliştirir ve kısaltarak WPPSI olarak adlandırır.
Wechsler’e ait her üç test takımında sözel ve performans bölümleri yer almakta ve her bölüm kendi içinde alt bölümlere ayrılmaktadır. Sözel bölümde yer alan alt testlerle bireylerin genel bilgi düzeyleri, benzerlikleri bulma, sözcük hazinesi, aritmetik, yargılama ve sayıları hatırlama gibi yetenekleri belirlenir. Performans bölümünde bulunan alt testlerle bireylerin resim tamamlama, resim düzenleme, küplerle desen oluşturma, parçaları birleştirme, şifre çözme, labirentlerden geçme gibi eylemsel performansları ölçülür. Wechsler testlerinde sonuç standart sapma yöntemiyle bulunur.
Goodenough Zekâ Testi
3–10 yaşındaki çocuklara uygulanan bireysel zekâ testidir. Çocuğun yaptığı resim belli kriterlere göre puanlandırılır ve zekâ düzeyi saptanmaya çalışılır. Uygulayıcı çocukla karşılıklı oturur ve çocuktan bir insan resmi yapmasını ister. Çocuk resmi yaptıktan sonra uygulayıcı önceden belirlenmiş kritere göre resmi değerlendirir. Örneğin, kulaklar yapılmış mı, kaşlar çizilmiş mi, parmaklar ve parmak sayısı belirtilmiş mi? vb kriterler dikkate alınır ve her bir kısım için önem durumuna göre puan verilir.
Kohs Küpleri Zeka Ölçeği
10 üstü çocuklara uygulanan bir zekâ testidir. 17 adet kart ve desenli küplerden oluşan test, belirlenen sürede tamamlanır, yani sınırlandırılmış bir uygulama süresi vardır. Bireylere tek tek uygulanır.
Grup ve bireysel zekâ testlerinden birkaçı şöyle sıralanabilir:
Otis Testleri
Kuhlman Testleri
Henman-Nelson Testleri
Wesman Personel Seçimi Testi
Cattell Zekâ Testi
Raven Progressive Matris Testi
Goodenough-Harris Çizim Testi
Yetenek Testleri:
Kognitif Yetenek Testleri
Torrance Yaratıcı Düşünme Testi
Toga Genel Yetenek Testi
Macquarrie Mekanik Kabiliyet Testi
Seashone Müzik Yetenek Testi
Goldstein Scheere Testleri
Vigotsky-HanfmanKasanin
Bennet mekanik kavrama testi
Mellenbruch mekanik motivasyon testi
Minnosota kağıt peg-board testi
Kohs Küpleri Testi
Meili Levye Testi
Bonnardell Disket Testi
Crawford Beceri Testi
O’Connar Parmak Becerisi Testi
Tweezer beceri Testi
Stromberg Beceri Testi
Bennet El Aletlerini Kullanma Becerisi Testi
Lahey Puantaj Testi
El-Kol Kımıldamazlığı Testi
Rotary Pursuit Testi
Pursuit Confusion Testi
Sinüzoit Testi
Omega Testi
Crawford Beceri testi
O’Connor Parmak Becerisi Testi
Tweezer Beceri Testi
Stroberg Beceri Testi
Bonnardel Double Labirent testi
Bonnardel Omega Testi
Tourneur Testi
Denver Gelişimsel Tarama Testi
2. Başarı testleri
Başarı testleri, bireyin performans seviyesini ölçmek amacıyla geliştirilmiş testlerdir. Testin içeriği bireyin anlama, hatırlama ve problem çözme başarısını ölçmeye dayalıdır. Edward L. Thorndike, hazırladığı testlerle başarı testlerinin gelişmesine büyük katkılar sağlamıştır. Başarı testleri, okullarda öğrencilerin derslerdeki başarı durumunu, endüstri sektöründe çalışanların başarı düzeylerini ve personel alımında uygun elemanları belirlemek amacıyla kullanılır. Standart başarı testleri ve öğretmen yapımı başarı testleri olarak iki gruba ayrılır.
Standart başarı testleri bireyin bulunduğu çevre ve diğer koşulları göz önüne almaz ve genel uygulama olanağı sağlayan bir formatta hazırlanır. Bu testler, uzman bir ekip tarafından hazırlanıp uygulandığı için geçerlilik ve güvenirlikleri öğretmen yapımı başarı testlere göre daha yüksektir.
Öğretmen yapısı testler, içinde bulunulan koşullar dikkatte öğretmenler tarafından hazırlanır ve derslerde öğrencilere öğretilen konuların öğrenilme düzeyini ölçmede kullanılır. Öğrencinin belirli konulardaki durumunu bir bütün olarak değerlendiren bu testler, öğrencilerin öğrenmedikleri bilgi veya konuları saptayabilmektedir. Böylece öğrencinin başarısızlık durumu ve nedenleri ortaya çıkarılabilir. Ayrıca öğretilen konuların sınıf düzeyinde öğrenilme derecesini belirler ve öğrencilerin diğer derslerdeki başarı düzeyleriyle karşılaştırma olanağı verir. Dolayısıyla öğretmenin öğretebilme ve öğretilenleri değerlendirebilme başarısı da saptanabilir.
3. İlgi Envanterleri
İlgi envanterleri bireylerin ilgilerini belirlemek ve kendilerini tanımalarını sağlamak amacıyla geliştirilir. Bu envanterleri ilk olarak E. K. Strong tarafından geliştirilmiştir. Okullarda öğrencilerin ilgi duydukları alanları belirlemek ve doğru mesleğe yönlendirmek için uygulanır. Ayrıca endüstride bireylerin belirli iş alanlarına olan ilgi düzeylerinin saptanmasında kullanılır. İlgi envanterleri bireyin doğrudan verdiği cevaplar ve gözlem aracılığıyla elde edilen verilerle kullanıldığında daha sahici sonuçlara ulaşılabilir. Örneğin, çocukların oyunlarda üstlendikleri roller, okuldaki sosyal ve kültürel etkinliklerdeki görevleri ve hoşlandığı alanlarla ilgili sözel açıklamaları ilgi envanterlerinden alınan sonuçlarla birlikte değerlendirilir.
Bireylerin ilgileri zamanla kişisel etkenler ve çevresel koşulların etkisiyle sürekli değişebilmektedir. Küçük yaşlarda başlayan ilgiler çok sık değişebilir, hatta bir anda birden fazla alana ilgili gösterilebilir. Ancak ergenlikten sonra kısmen de olsa ilgiler sabitlenebiliyor. Bundan dolayı ilgi envanterlerinin ergenlikten önce uygulanması önerilmemektedir. Bireyin bir alana ilgi duyması onun o alanda yetenekli olduğunu ve başarı sağlayacağı anlamına gelmez. Örneğin, doktor olmak isteyen öğrenci tıp eğitimi için gerekli başarıyı gösteremez veya ressam olmak isteyen kişinin resim yapma yeteneği olmayabilir. Bu nedenle öğrenciler sadece ilgilerine göre yönlendirilmemeli, ilgi envanterlerinden elde edilen sonuçlar ile başarı ve yetenek testlerindeki sonuçlar birlikte değerlendirilerek uygun bir alana yönlendirilmelidir.
Kuder İlgi Alanları Envanteri
Mesleki eğilimi ölçen bir envanterdir. Bireyin sadece bir mesleğe olan ilgilisin değil, genel bir meslek alanına olan ilgisini belirler. Bu mesleki alanlar şunlardır: Hava, el işi, hesap, ilim, ikna, sanat, edebiyat, müzik, sosyal ve büro. Üçerli gruplandırılmış 504 maddeden oluşan envanter, herhangi bir süreye sınırlaması yoktur. Daha çok lise öğrencilerine uygulanır. Ortalama 40 kişilik bir gruba uygulanabilir.
İlgilerin belirlemesin için geliştirilmiş testlerden bir kısmı şöyle sıralanabilir:
Strong Mesleki İlgi Envanteri
Lee-Thorpe Mesleki İlgi Envanteri
Gordon Mesleki İlgi Envanteri
Rothwell-Miller İlgi Çizelgesi
Hall Mesleki Yönelim Testi
Ohio Mesleki İlgi Testi
Campbell İlgi Envanteri
Minnesota İlgi Envanteri
Connally Mesleki İlgi Anketi
Mesleki Tercih Anketi
Brook Tepki Testi
4. Kişilik Testleri
Bireylerle ilgili genel özellikleri belirlemek için kişilik testleri geliştirilmiştir. Bireyin kişisel ve ruhsal yapısını, yaşama bakış açısını, içsel çatışmalarını, sosyal ortamdaki uyumunu, insanlar arası ilişkilerini vb. ölçmek için kullanılır. Kişilik testleri, bireyin kişiliğini ortaya koymada kesin sonuçlar vermez. Genellikle klinik psikolojide tercih edilir. Okullarda ve endüstride diğer test ve envanterlerle birlikte kullanılmaktadır.
Bir bireyin “ne kadar yaptığı” onun başarısını, “neyi ne kadar yapabileceği” onun yeteneğini, “neyi ne kadar yapmak istediği” onun ilgisini gösterir. Kişilik testleri ise bireyin tipik olarak ne yaptığını bulmayı amaçlar. Kişilik testleri yetenek, başarı, tutum ve ilgi gibi alanların dışında kalan kişilik özelliklerini ölçer (Özgüven, 1998). Kişilik testleri yanlış yorumlara ve değerlendirmelere yol açabileceği için uzman olmayan kişilerin uygulamaması gerekir.
Bazı kişilik testleri şöyle sıralanır:
California Kişilik Testi
Rorschach Mürekkep Testi
Omnibüs Kişilik Envanteri
Edwards Kişisel Tercih Çizelgesi
Myers-Briggs Tip Envanteri
Minnesota Çok Yönlü Kişilik Testi (MMPI)
Thorndike Mizaç Testi
Jesness Envanteri
Jenkins Hareketlilik İncelemesi
Thurstone Kişilik Envanteri
Guilford-Zimmermann Mizaç İncelemesi
Eysenek Kişilik Envanteri
Cattell Kişilik Testi
Minnesota Danışmanlık Envanteri
California Psikoloji Envanteri
Gordon Kişilik Envanteri
Tematik Algı Testi (TAT)
CAT
Zimmerman Mizaç Testi
Jung’un Serbest Çağrışım Testi
Terman ve Miles’in Erilik ve Dişilik Testi
5. Tutum ölçekleri
Tutum, bireyin diğer insanlara, durumlara, objelere karşı geliştirdiği duygu, düşünce ve davranış biçimidir. Tutum, davranıştan önce oluşur ve davranışın ortaya çıkmasına öncülük eder. İnsanların olaylara karşı tutumları önceden bellidir ve herhangi bir olay karşısında kişinin davranış biçimini tutum belirler. Tutum ölçekleri, bireyin bir süreç içindeki, olay karşısındaki tutumunu, insanlarla ilişkilerinin, olguların ve nesnelerin kendisi için ne ifade ettiğini belirlemek için geliştirilir. Tutumlar doğrudan değil dolaylı ölçülebilir.
Ailelerin çocuk yetiştirme konusundaki tutumları, insanların siyasi oluşumlar karşısındaki tutumları, tüketicilerin bazı ürünlere ilişkin tutumları söz konusu ölçeklerle belirlenmeye çalışılır.
Tutum ölçekleri, doğrudan ve dolaylı olarak kullanılabilecek iki farklı biçimde hazırlanmıştır. Dolaylı ölçek yönteminde tutumu ölçülecek deneğin haberi olmaz. Geliştirilen tutum ölçekleri ve ölçüm teknikleri aşağıda verilmiştir:
Thurstone’nun Eşit Görünen Aralıklar Ölçeği
Thurstone tarafından 1928 yılında geliştirilen bu ölçekle tutumların sadece niceliği ölçülebilir. Ölçülecek olan tutum nesnesi ile ilgili 100 tane ifade toplanır. Bu ifadeler en olumludan en olumsuza doğru sıralanır. Bir hakem kurulu oluşturulur. Tutumları ölçülecek evren içinde bir örneklem seçilir ve 11 puanlı bir ölçek hazırlanarak ifadeler, çeşitli tekniklerle değerlendirilir. Günümüzde bu ölçek pek tercih edilmemektedir.
Likert Ölçeği
Likert tarafından 1932 yılında geliştirilen bu ölçek, yaygın olarak tercih edilmektedir. Ölçek dört basamaktan oluşur ve Thurstone’nun Eşit Görünen Aralıklar ölçeğine göre daha kolay ve daha az maliyetle uygulanabilir.
Duygusal Anlam Ölçeği
Osgood, Suci ve Tannenbaum tarafından geliştirilen bir ölçektir. Diğer iki ölçekte her bir tutum nesnesi için bir ölçek geliştirme zorunluluğu varken, Duygusal Anlam Ölçeğinde tek bir ölçekle birden fazla tutum nesnesi ölçülebilir.
Fizyolojik Ölçümler
Heyecanlarla ilgili tepkiler, fizyolojik tepkilerle birlikte ortaya çıkar. Örneğin korku anına, kan basıncının artması, hızlı soluklanma ve terleme gibi. Bundan dolayı fizyolojik tepkileri nesnel tutum işaretleyicisi olarak Galvanik Deri Refleksi ile Elektromiyogram geliştirilmiştir.
Davranışın Gözlenmesi ve Tepkisel Olmayan Ölçümler
Bu yöntemde tutumlar gözlenebilir davranışlara göre ölçülür. Davranışın gözlenmesi tekniğinde denekler gözlendiklerinin farkındayken, tepkisel olmayan ölçümlerde denekler gözlendiklerini bilmezler.
PROJEKTİF TESTLER
Pojektif testler, psikolojik testler kapsamına girer, bu testlerin en önemli özelliği, test ile ilgili yönergeye veya uyarana verilen tepkinin kişiden kişiye farklılık göstermesidir. Örneğin, Rorschach testine ait herhangi bir mürekkep lekesi, biri için hayvan postu olarak görünürken, bir başkası için yarasa olarak algılanabilir. Bu testler de denekler kişilik yapılarına uygun cevaplar vermekte ve yorumlar yapmaktadırlar. Yani geri bildirimler, katılımcıların kişilik niteliklerini yansıtmaktadır. Bu testlerin geçerlik ve güvenilirliği düşüktür. Projektif testlerin temel unsurları kelime, resim ve şekillerden oluşur. Yaygın olarak kullanılan projektif testlerden bir kaçı şunlardır: Tematik Algı Testi, Rorschach Testi, Beier Cümle Tamamlama Testi, Jung’un Çağrışım Deneyi (Kelime Çağrışım Testi), Michigan Resim Testi, Louısa Duss Psikanalitik Hikâyeler Testi.
Jung’un Çağrışım Deneyi
Çağrışım deneyinde, örneğin yüz kelimeden oluşan bir liste hazırlanır. Deneğin yapacağı işi kavradığını hissedildikten sonra deneye başlanır. Terapist sırayla kelimeleri söyler ve kişi aklına gelen bir başka sözcüğü söyler, yani uyaran sözcüğü duyduktan çok kısa bir süre içinde aklında çağrıştırdığı kelimeyi söyler. Kronometreyle deneğin tepki verme süresi ölçülür ve kaydedilir. Sözcüklerin tamamı bitirildikten sonra deneyin ikinci aşamasına geçilir. Kelimeler sırayla yeniden söylenir ve kişinin daha önce verdiği cevapları tekrarlaması istenir. Burada da kişinin bocalamaları, yanlış cevapları ve yanılgıları önem taşır ve dikkatle izlenerek saptanır.
Tematik Algı Testi (TAT)
Amerikalı psikolog Murray tarafından 1935’li yıllarda geliştirilmiş projektif bir kişilik testtir. Daha çok klinik psikolojide tanı amaçlı kullanılan test, diğer birçok alanda ise kişilik incelemesi için uygulanır. TAT resimli kartlardan oluşmaktadır. Toplam kart sayısı 41 adettir, kadın ve erkekler için ayrı kartlar bulunmaktadır, karstlardan birinde herhangi bir resim yoktur. Kartlar sırayla bireye gösterilir ve karttaki resme uygun sıralı bir öykü anlatması istenir. Ayrıca resimlerde yer alan kişilerin duygu ve düşüncelerine ilişkin açıklamalarda bulunması istenir. Bireyin anlattıkları psikanaliz ilkelerine göre yorumlanır. Yapılan açıklama ve anlatılan öykülerden bireyin kişiliğine ve yaşantısına ilişkin verilere ulaşılır; çünkü kişi resimlerle ilgili öyküleri kurgularken, resimdeki kişilerle özdeşim içine girerek duygu ve düşünce dair bilgiler verir. Bu test klinik psikolojide diğer pojektif testlerle birlikte kullanıldığında daha olumlu bir sonuç elde edilir.
Rorschach Mürekkep Testi
Rorschach Testi İsviçreli psikiyatr Hermann Rorschach tarafından geliştirilmiş bir kişilik testidir. Test kişilik incelenmesinin yanı sıra ruhsal sorunların teşhisinde de doğru bilgiler verdiği için klinik psikolojide yaygın olarak kullanılmaktadır. Test, kartlar üzerinde yer alan10 mürekkep lekesinden oluşur. Bireye sırayla lekeler gösterilir; lekelerin neye benzediği ve kendisi için ne ifade ettiği yönünde yönergeler verilir. Alınan cevaplar psikanaliz tekniğine uygun olarak yorumlanır. Yapılan açıklamalarda, lekelerin kişi tarafından algılanış biçimi, yorumların kalitesi ve içeriği büyük önem taşır. Uygulama sırasında puanlama birçok kurala dayandığı için testin uygulanışı hakkında yeterli bilgiye sahip olan uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır.
Beier Cümle Tamamlama Testi
Projektif bir test olan Beier cümle tamamlama testi tamamlanmamış cümlelerden oluşur. Bireyden bu cümleleri tamamlaması istenir. Kişiliğin incelenmesinde ve arzu, özlem gibi duyguların açığa çıkarılmasında kullanılır. Test iki ayrı formdan oluşur; Form A 56, Form B ise 67 maddeden meydana gelir. Form A 8 yaştan 16 yaşa kadar olan bireylere, Form B ise 13 ve üzeri yaşta olan bireylere uygulanır. Eksik cümleler uygulayıcı tarafından okunur, denekse bu cümleleri kendi ifadeleriyle tamamlar. Herhangi bir süre sınırlaması yok; fakat bireyin fazla düşünmeden kısa sürede cevap vermesi önemlidir. Bireysel uygulanabildiği gibi gruba da uygulanabilir.
Louısa Duss Psikanalitik Hikâyeler Testi
Yarım bırakılmış 10 adet hikâyeden oluşan bir kişilik testidir. Bireysel olarak uygulanır ve belli bir süre sınırlaması yoktur. Bireyin kişilik yapısına ilişkin bilgileri elde etmek ve ruhsal sorunlarını belirlemek amacıyla psikolojik danışmanlıkta ve klinik psikolojide kullanılır. Uygulayıcı hikâyeleri yüksek sesle okur ve denekten bu hikâyeleri tamamlaması istenir. Denek hikâyeleri tamamlarken kişiliğine dair gizli bilgileri ve bilinçaltında bastırılmış yaşantıları açığa çıkarır.
adalar, adalarda, adalara, adaların, adalardaki, anadolu yakası, anadolu yakasında, anadolu yakasına, anadolu yakasının, anadolu yakasındaki, arnavutköy, arnavutköyde, arnavutköye, arnavutköyün, arnavutköydeki, ataşehir, ataşehirde, ataşehire, ataşehirin, ataşehirdeki, avcılar, avcılarda, avcılara, avcıların, avcılardaki, avrupa yakası, avrupa yakasında, avrupa yakasına, avrupa yakasının, avrupa yakasındaki, bağcılar, bağcılarda, bağcılara, bağcıların, bağcılardaki, bahçelievler, bahçelievlerde, bahçelievlere, bahçelievlerin, bahçelievlerdeki, bakırköy, bakırköyde, bakırköye, bakırköyün, bakırköydeki, başakşehir, başakşehirde, başakşehire, başakşehirin, başakşehirdeki, bayrampaşa, bayrampaşada, bayrampaşaya, bayrampaşanın, bayrampaşadaki, beşiktaş, beşiktaşta, beşiktaşa, beşiktaşın, beşiktaştaki, beykoz, beykozda, beykoza, beykozun, beykozdaki, beykoz, beykozda, beykoza, beykozun, beykozdaki, beylikdüzü, beylikdüzünde, beylikdüzüne, beylikdüzünün, beylikdüzündeki, beyoğlu, beyoğlunda, beyoğluna, beyoğlunun, beyoğlundaki, büyükçekmece, büyükçekmecede, büyükçekmeceye, büyükçekmecenin, büyükçekmecedeki, çatalca, çatalcada, çatalcaya, çatalcanın, çatalcadaki, çekmeköy, çekmeköyde, çekmeköye, çekmeköyün, çekmeköydeki, esenler, esenlerde, esenlere, esenlerin, esenlerdeki, esenyurt, esenyurtta, esenyurta, esenyurtun, esenyurttaki, eyüp, eyüpte, eyüpe, eyüpün, eyüpdeki, fatih, fatihte, fatihe, fatihin, fatihdeki, gaziosmanpaşa, gaziosmanpaşada, gaziosmanpaşaya, gaziosmanpaşanın, gaziosmanpaşadaki, güngören, güngörende, güngörene, güngörenin, güngörendeki, istanbul, istanbulda, istanbula, istanbulun, istanbuldaki, istanbul anadolu yakası, istanbul anadolu yakasında, istanbul anadolu yakasına, istanbul anadolu yakasının, istanbul anadolu yakasındaki, istanbul avrupa yakası, istanbul avrupa yakasında, istanbul avrupa yakasına, istanbul avrupa yakasının, istanbul avrupa yakasındaki, kadıköy, kadıköyde, kadıköye, kadıköyün, kadıköydeki, kâğıthane, kâğıthanede, kâğıthaneye, kâğıthanenin, kâğıthanedeki, kartal, kartalda, kartala, kartalın, kartaldaki, küçükçekmece, küçükçekmecede, küçükçekmeceye, küçükçekmecenin, küçükçekmecedeki, maltepe, maltepede, maltepeye, maltepenin, maltepedeki, pendik, pendikte, pendike, pendikin, pendikdeki, sancaktepe, sancaktepede, sancaktepeye, sancaktepenin, sancaktepedeki, sarıyer, sarıyerde, sarıyere, sarıyerin, sarıyerdeki, silivri, silivride, silivriye, silivrinin, silivrideki, sultanbeyli, sultanbeylide, sultanbeyliye, sultanbeylinin, sultanbeylideki, sultangazi, sultangazide, sultangaziye, sultangazinin, sultangazideki, şile, şilede, şileye, şilenin, şiledeki, şişli, şişlide, şişliye, şişlinin, şişlideki, tuzla, tuzlada, tuzlaya, tuzlanın, tuzladeki, ümraniye, ümraniyede, ümraniyeye, ümraniyenin, ümraniyedeki, üsküdar, üsküdarda, üsküdara, üsküdarın, üsküdardaki, zeytinburnu, zeytinburnunda, zeytinburnuna, zeytinburnunun, zeytinburnundaki, yakın, civarında, psikolog, psikoloğu, psikolojik danışman, psikolojik danışmanı, psikiyatr, psikiyatrı, psikiyatrist, psikiyatristi, pedagog, pedagoğu, terapist, terapisti, psikoterapist, psikoterapisti, danışman, danışmanı, uzman, uzmanı, çocuk, çocuk ergen, çocuk-ergen, genç, yetişkin, aile, çift, aile çift, evlilik, cinsel, pedagoji, pedagojik, psikoloji, psikolojik, psikiyatri, psikiyatrik, terapi, psiko terapi, psikoterapi, merkezi, muayene, tedavi, psikolojik danışmanlık, psikolojik danışmanlık rehberlik, psikolojik yardım, psikolojik destek, psikolojik terapi, ne, nerede, nasıl, ne kadar, kaç lira, ucuz, güvenilir, iyi, başarılı, en iyi, tavsiye, kim, kimdir, kimden, ne, nedir, ulaşım, listesi, liste, adresleri, adresi, adres, iletişim, iletişim bilgileri, telefon, telefonu, tel, irtibat, irtibat bilgileri, muayene, muayenesi, tedavi, tedavisi, çözüm, çözümü, muayenehane, muayenehanesi, bayan,
Bireysel Zeka Testleri, .Alexander Pratik Yetenek Testi (Ç) / Haluk Yavuzer, .Chapius labirentleri (Ç) / Yani Anastasiadis, .Goodenough-Harris adam Çizme Testi (U) / Perin Uçman, .Healy Resim Tamamlama Testi / İlknur Bahadır, .K.I.T. Zeka Testi (U) / Figen Bütev, .Merrill-Palmer Ölçeği (U) / Neşe Erol, .Peabody Resim-Kelime Ölçeği (U) / J.Katz ve diğ., .Porteus Labirentleri Testleri (U) / Beğlan Toğrol, .Stanford -Binet Zeka Testi (Ç) / Refia U.Şemin, .Yağmurda Dolaşan Kadın Resmi Çizme Testi (Ç) / Norma Razon, .Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği (WISC) (Ç) / Refia U.Şemin, .Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği R-(WAIS-R) (U) / I.Savaşır,N.Şahin, . Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği (WAIS) (Ç) / S.Epir,Ü. İskit, .Leiter Uluslararası Performans Ölçeği, Grup Zeka Ölçekleri, .Akademilik Yetenek Testi Form A,B,ve C / İ.Ethem Özgüven, .Analitik Zeka Testi (U) / A.Osman Özcan, .Cattell Zeka Testi A-B (U) / Beğlan Toğrol, .D- Testi (U) / Çiğdem Kağıtçıbaşı, .Mantıklı Düşünme Testi (U) / Dilek Ardaç, .Otis Alfa Form: AS (Okul Öncesi ) / Test ve Araştırma Bürosu, .Otis Alfa Form :B (- Yaş) / Test ve Araştırma Bürosu, .Otis Alfa Form : (Okul Öncesi) / Test ve Araştırma Bürosu, .Otis Alfa Form : A ve B (- Sınıf ) / Test ve Araştırma Bürosu, .Otis Beta Zihin Yeteneği Testi -Takımı: DM (U) / İ.Ethem Özgüven, .Otis Beta Zihin Yeteneği (U) / Vural Türker, .Otis Gama Zihin Yeteneği Testi / Test ve Araştırma Bürosu, .Progresif Matrisler Testi (Ç) / Ferhad Goraşi, .Soyut Düşünme Testi Form A – Yaşlar / İ.Ethem Özgüven, .Soyut Düşünme Testi Form B – Yaşlar / İ.Ethem Özgüven, .Soyut Düşünme Testi Form C – Yaşlar / İ.Ethem Özgüven, .Temel Zihin Yetenekleri Testi (T) / Gündüz Vassaf, .Temel Kabiliyet Testi TKT – / Test ve Araştırma Bürosu, .Temel Kabiliyet Testi TKT – / Test ve Araştırma Bürosu, .Temel Kabiliyet Testi TKT- / Test ve Araştırma Bürosu, .Tnurstone Kavrayış Sürati Ölçeği / Remzi Öncül, Gelişim Ölçekleri, .Ankara Gelişim Ölçeği / I.Savaşır N, Sezgin N Erol, .Beylay Çocuklar İçin Gelişim Ölçeği (U) / Lale Özelli, .Brunnet – Lezine Testi (Ç) / Yani Anastasiadis, .Denver Gelişimsel Tarama Testi (U) / K.Yalaz, S. Epir, .Gazi Erken Çocukluk Dönemi / Z.F.Temel, N.Avcu, Gelişimi Değ. Ölçeği / Ö.Ersan, A.Turla, .Gelişim Tarama Envanteri / N. Sezgin, N.Erol, I. Savaşır, .Psiko Sosyal Gelişim Testi (U) / Fatma Başaran, .Psikososyal Gelişim Testi / E.Toparak, .Uyumsal Davranış Skalası (Ç) / Shirley Epir, YETENEK VE BECERİ TESTLERİ, .Yetenek Testleri, .Büro işleri Sürat ve Doğruluk (DAT) / Remzi Öncül, .Çeşitli Yetenekler Testleri Bataryası (U) / Vural Türker, .Detroid Zihin Yeteneği Testi (- Yaş) / İ.Ethem Özgüven, .Otis Beta Zihin Yeteneği Testi (TKG DM) / İ.Ethem Özgüven, .Genel Yetenek Testleri Form A,B, ve C / İ.Ethem Özgüven, .Genel Yetenek Testi (T) / Muzaffer Şahin, .Genel Yetenek Testleri Bataryası (U) / A.Osman Özcan, .Goodenough – Haris Adam Çizme Testi / İ.Ethem Özgüven, .Maequarrie Teknik Yetenek Testi / Remzi Öncül, .Maequarrie Mekanik Kabiliyet Testi (U) / Stefanos Cepoğlu, .Mekanik Yetenek Testi (DAT) / Remzi Öncül, .Minnessota Büro İşleri Testi / Test ve Araştırma Bürosu, .Minnessota Geometrik şekil İlişkileri testi (U) / Test ve Araştırma Bürosu, .Mekanik Testi (U) / Stefanos Cepoğlu, .Sayı Yeteneği Testi (DAT) / Remzi Öncül, .Soyut Düşünme Testi (DAT) / Remzi Öncül, .Sözel Yetenek Testi (DAT) / Remzi Öncül, .Torrance Yaratıcı Düşünme Testi (U) / Ayşenur A. Yontar, .Yer- Mekan İlişkileri Testi (DAT) / Remzi Öncül, EĞİTİM TESTLERİ, .Çalişma Alışkanlıkları Envanteri (T) / Fevzi Uluğ, .Descoudres ‘in Lügatçe Testi / Refia U.Şemin, .Fen Tutumu Ölçeği (T) / Ersin Azarkaya, . İngilizce Tutum Ölçeği (T) / Hande Gürci, .Kahtorniya Zihin Olgunluk Testi (Okul Öncesi) / Test ve Araştırma Bürosu, .Lügatçe ve Dil Testi (Ç) / Refia U. Şemin, .Metropolitan Olgunluk Testi (U) / Ayla Oktay, .Okul Tutum Ölçeği (T) / Hande Gürci, .Okuduğunu Anlama Testi Form A,B, ve C / İ.Ethem Özgüven, .Okuma Olgunluğu Testi (Ç) / Norma Razon, .Öğrenci Uygu Ölçeği (T) / Gürhan Can, .Öğrenime Hazır Oluş Testi Form R (Okul Öncesi) / Test ve Araştırma Bürosu, .Öğrenci İhtiyaçlarını Tarama Testi / Naime Tan. Hasan Tan, .Rehberlik Anlayışı Envanteri (T) / Muharrem Kepçeoğlu, .Rehberlik Uzmanlarının Görevleri Envanteri (T) / Nihat Görkem, .Sınıf Öğretmenliği Görev Algıları Envanteri (T) / İsmail Gültekin, .Sosyometrik Test (T) / Gül Aydın, >Mesleki Testler, .Burdon Dikkat Testi (Ç) / Yani Anastasiadis, .İstikrar Tecrübesi Testi (Ç) / Esin Cantez, .Reaksiyon Zamanı Testi (Ç) / Esin Cantez, .Whipple Çizme Tahtası (Ç) / Esin Cantez, Psikomotor ve Klinik Testleri, .Anlamsız Hece Testi (Ç) / Norma Razon, .Anlamsız Şekiller Testi (Ç) / Norma Razon, .Apraksi Testi (Ç) / Öğet Ökten, .Bender-Gestalt Görsel Motor Algılama Testi (U) / A.Yalın,O.Somer, .Benton Görsel Bellek Testi (Ç) / Yani Anastasiadis, .Benson Diagnostik Afazi Testi (Ç) / Öget Öktem, .Chassagny Kareleri (Ç) / Norma Razon, .Cümle Telaffuz Testi (Okul öncesi – Yaş) / Test ve Araştırma Bürosu, .Cümle Ekleme Testi / Yahya Özsoy, .Frosting Gelişimsel Görsel Algı Testi (Ç) / Arşaluys İbişoğlu, .Gizlenmiş Şekiller Grup Testi (U) / G.Okman, F.Ceberler, .Görsel İşitsel Dizeleri Testi -B Formu / Sirel Karakaaş, .Haufhann-Kasanin Testi (Ç) / Yani Anastasiadis, .Hunt Minessota Testi (Ç) / Öget Öktem, .Karmaşık Bir Şekli Kopye Etme Testi (Ç) / Norma Razon, .Kendi Bedeninde Sağ-Sol Tayin Testi (Ç) / Norma Razon, .Kohs Küpleri (Ç) / Yani Anastasiadis, .Laterralleşme Testi (Ç) / Ayla Oktay, .Lincoln -Oseretzky Skalası-Kısa Formu (Ç) / Hüseyin Nazlı, . .Lincoln -Oseretzky Skalası-Noktalama Testi (Ç) / Hüseyin Nazlı, .Memory for Designs Testi (Ç) / Öget Öktem, .Ritm Tekrarı Testi (Ç) / Norma Razon, .Trail Making Testi (Ç) / Mücella Ormanoğlu, .Weclisler Hafıza Ölçeği (Ç) / Ö.Öktem, A.BaltaşK, <, KİŞİLİK TESTLERİ, Kişilik ölçek ve Envanterleri, .Ahlaki İkilem Test / M.Çileli, .Aile Sorunları Skalası / R.Palabıyıkoğlu, B.Ceyhan, .Aile Yapısını Değerlendirme Aracı / Aydan Gülerce, .Akademilik Benlik Tasarımı Ölçeği (T) / Hande Gürel, .Atılganlık Envanteri (T) / Hüseyin Topukçu, .Ayrılık Kaygısı Ölçeği / Yasemin Akman, .Bağımlılık Eğimi Ölçeği (U) / Sevda Uluğtekin, .Bardwell Cinsiyet Rolü Ölçeği (U) / F.Akarsu,Sema Doğan, .Başarı Beklenti Ölçeği / G.Erkan,S.Baykal, .Beck Depresyon Ölçeği (U) / Buket Tegin, .Beck Depresyon Envanteri (U) / Nesrin Hisli, .Beck Umutsuzluk Ölçeği / G. Saber, .Beden İmaji Doyumu Ölçeği / Figen Çok, .Beden İmgesi Testi -Profil Alt Testi (U) / Gülay Mandalı, .Vücut Algısı Ölçeği / Selim Hovardaoğlu, .Çok Yönlü Beden -Self İlişkileri Ölçeği / Orhan Doğan, Sema Doğan, .Belirti Tarama Listesi -Gözden Geçirilmiş / M.Kılıç,İ.Dağ, .Bem Cisiyet Rolü Envanteri / A.N.Kavuncu, Z .Dökmen, .Benlik Gücü Ölçeği (U) / Güler Okman, .Benlik Kimliği Skalası (U) / Gül Eryüksel, .Benlik Kimliği Statüleri / Gül Varan,Azmi Varan, .Benlik Tasarımı Envanteri / Feriha Baymur, .Benlik Tasarım Envanteri (T) / Feriha Baymur, .Belli Kişilik Envanteri / Remzi Öncül, .Birtehnell Eş Değerlendirme Ölçeği-m ve F Formları / E.Kabakçı,C.Tuğrul, .Callifornia Kişilik Envanteri / Banu Demirtürk, .Cattell Anksiyete Testi (U) / İ. Kasatura, O. Gökçe, .Ceaserec-Marke Kişilik Ölçeği (Ç) / Müjen İlnem, Cinsel Kavrayış ve Cinsel Algılama Testi / S.M Menlioğlu, .Cinsiyet Kalıpyargı Ölçeği / Dilek Şirvani, .Cinsiyet Rolü Envanteri / S.L Bem, A.N Kavuncu, .Cinsiyet Rolü Değerlendirme Envanteri (U) / Ayşe Nur Kavuncu, .Cornell Index (Ç) / Yani anastasiadis, .Coopersmith Özsaygı Envanteri / Sonay Gürçay, .Çatışma Eğilimi Ölçeği (T) / Üstün Dökmen, .Çocukların Davranışlarını Değerlendirme Ölçeği (U) / Melda Akçakın, .Çocuklar İçin Denetim Odağı Ölçeği (U) / Fidan Korkut, .Çocuklar İçin Öğrenilmiş Çaresizlik ölçeği (U) / Gül Aydın, .Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği / Belma Öy, .Çocukluk Depresyonu Derecelendirme Ölçeği / Belma Öy, .Çok Yönlü Depresyon Envanteri / G.Aydın, A.demir, .Davranış Derecelendirme Ölçeği (T) / İ.Ethem Özgüven, .Denetimci İdeoloji Ölçeği (T) / Perin Uçman, .Depresyonda Bilşsel Tepkiler Ölçeği (T) / Buket Tegin, .Durumluk /Sürekli Kaygı Envanteri / N.Önder, A.Le Comte, .Dışavurulan Duygulanım Düzeyi Ölçeği / O.E.Berksun, Ç.Soykan, .Duygusal Empati Ölçeği (Ç) / Füsun Akkoyun, .Eysenek Kişilik Envanteri (Ç) / P.Bayar, .Empatik Beceri Ölçeği A ve B Formu / Üstün Dökmen, .Empatik Eğitim Ölçeği / Üstün Dökmen, .Evlilik Uyumu Testi / Şennur Tutarel Kışlak, .Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Ölçeği / N.H.Şahin, N. Şahin, .Golombock -Rust Cinsel Doyum Ölçeği M ve F / C.Tuğrul, N.Öztan, .Görüşleri Belirleme Testi (U) / Füsun Akkoyun, .Guiford STDCR Envanteri (Ç) / Sabri Özbaydar, .Guiford -Zimmerman Mizaç Ölçeği / Neriman Samurçay, .Guiford -Zimmerman Mizaç Envanteri (U) / İlkay Kasatura, .Hacettepe Kişilik Envanteri (T) / İ.Ethem Özgüven, .Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği (Ç) / M.Sercan, .Jeckins Etkinlik İncelemesi -Form C / Tuncay Ergene, .Jourard Kendini Açma Envanteri / Ziya Selçuk, .İlişki Yükleme Ölçeği / Şennur Tutarel Kışlak, .Karar Stratejileri Ölçeği / Yıldız Kuzgun, .Kaygı ve Endişe ölçme Aracı-Kısa Formu / Füsun Akgök, .Kendini Anlatma Envanteri (U) / Servet Doğan, .Kendini Anlatma Envanteri / Feriha Baymur, .Kendini Değerlendirme Envanteri (T) / Yıldız Kuzgun, .Kendini Değerlendirme Ölçeği / Necla Öner, .Kendini Gerçekleştirme Engellerini Tarama Testi / Füsun Akkoyun, .Kendini Kabul Envanteri -Lise Formu (T) / Tuluğ Temuge, .Kendini Kabul Envanteri- Üniversite Formu (T) / Yadigar Kılıççı, .Kendini Kabul Envanteri-Yaşlılar Formu (T) / A.Şule İslam, .Kendini Tanıma İhtiyacı Ölçeği (T / Ü.Dökmen, Z. Dökmen, .Kişi Algısı Ölçeği / Zehra Dökmen, .Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI) / Işık Savaşır, .Korku Tarama Ölçeği – Çocuk Formu / N.Erol, N.Şahin, .Kolej Kendini Anlatma Ölçeği (U) / Nilüfer V.Acar, .Luria – Nedreska Nöropsikolojik Bataryası / K.Gödelek, .MacAndrew Alkolizm Ölçeği / B.Ceyhun, R.Palabıyıkoğlu, .Maudsley Obsesif – Kompulsif Soru Listesi / N.Erol, N.Şahin, .Maslach Tükenmişlik Ölçeği / Canan Ergin, .MicHigan Alkolizm Tarama Testi / H.Coşkunol, İ.Bağdiken, .Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (U) / Işık Savaşır, .Minnessota Danışma Envanteri (U) / F.Akdağ, N.P. Özdemir, .Minnessota Psikolojik Danışma Envanteri / Çetin Özoğlu,Güzin Kurç, .Modemlik Ölçeği / Zehra Dökmen, .Nowicki-Strickland Denetim Odağı Ölçeği / B.Yeşilyaprak, . Nowicki-Strickland Çocuk Denetim Odağı Ölçeği / F.Korkut, . Kişilik Faktörü Envanteri Form A / İ.Ethem Özgüven, . Otomatik Düşünceler Ölçeği (U) / Güler Aytar, . Otomatik Düşünceler Ölçeği / N.H.Şahin, N. Şahin, .Öğrenci Bağımsızlık Ölçeği (U) / R.Bakırcı, .Öğrenci İhtiyaçlarını Tarama Listesi (Ç) / Hasan Tan, .Piers-Harris Çocuklar İçin Öz-Kavram Ölçeği (U) / M.Çataklı, N.Öner, .Piers-Harris Çocuklar İçin Benlik Kavramı Ölçeği / D.Süzel N.Doğrusal, .pozitif Semtomları Değerlendirme Ölçeği / S.Erkoç, O.Arkanoç, .Problem Tarama Envanteri Takım:L (T) / Feriha Baymur, .Problem Envanteri (T) / İ.E Özdemir, .Problem Envanteri -Y Form (T) / Mustafa Kılıç, .Q-Sort Kendini Anlatma Envanteri / Z.Güney, .Rathus Atılganlık Envanteri (U) / Nilüfer V.Acar, .Rol Alma testi / Üstün Dökmen, .Rosembatım’ım Öğrenilmiş Güçlülük Ölçeği / Ayşe Siva, İhsan Dağ, .Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (U) / Füsun Çuhadaroğlu, .Rotter’in İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği / İhsan Dağ, .Ruhsal Belirti Tarama Listesi -SCl- (U) / Mustafa Kılıç, .Saldırganlık Envanteri (T) / İpek Kiper, .Saldırganlık Ölçeği (U) / Rasim Kocatürk, .Saldırganlık Ölçeği (U) / Sevda Uluğtekin, .Sarason ‘un Yaşama Değişimleri Anketi (Ç) / Seza Aslanoğlu, .Sınav Kaygısı Envanteri (U) / D.A Kaymak,N.Öner, .Sosyal Atom Ölçeği / Üstün Dökmen, .Stresle Başaçıkma Stratejileri Ölçeği / Ferda Aysan, .Stres Ölçeği / Benal İnceer,Aslı Day, .Stres Karşısında Dayanıklılık Testi (Ç) / Üstün Dökmen, .Şimdiki Durum Muayenesi Ölçeği (Ç) / Ferda Aysan, .Taylaor Açık Kaygı Ölçeği (Ç) / Recep Yaparel, Ayhan Demir, .Tel Aviv Denetim Ölçeği (U) / N.Koç, N:çıkrıkçı, .Tennesscee Benlik Kavram Ölçeği (U) / N.Şişman, .UCLA Yalnızlık Ölçeği / Recep Yaparel, Ayhan Demir, .Watson – Glaser Eleştirel Akıl Yürütme Gücü Ölçeği / N.Koç, N.Çıkrıkçı, .Vinesonald Sosyal Olgunluk Ölçeği / N.Şişman, .Vücut Algısı Ölçeği / S.Hovardaoğlu, .DSM–R Yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu- / Soli Sorias ve Arkadaşları, .DSM–R Yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu- / Soli Sorias ve Arkadaşları, .Yaşam Doyum Ölçeği / Süreyya Köker, .Yaşam Yönelimi Testi / Gül Aydın Esin Teser, .Yeni Yükleme Biçim Ölçeği / Selim Hovardaoğlu, .Yetişkinlik statüsü İşaret Listesi (Ç) / Perin Uçman, .Yükleme Biçimi Teşhis Ölçeği (U) / U.Işık Papatya, .Yüz İfadeleri Teşhis Testi (T) / Üstün Dökmen, Projektif Testler, .Beier Cümle Tamamlama Testi / D.B Beier, .Beier resim Yorumlama Testi / D.B Beier, .Çocuklar İçin Algı Testi (C.A.T ) (Ç) / Yani Anastasidis, .healy Resim Tamamlama Testi- / İ.Bahadır, .Jackson Aile Tutumları Testi (Ç) / Norma Razon, .Kent-Rosanoff Klimeye Reaksiyon Testi (Ç) / Yani Anastasidis, .Luisa – Duss Psikoanalitik Hikayeler Testi (Ç) / Yani Anastasidis, .Masal Değerlendirme Ölçeği (T) / Üstün Dökmen, .Rorsehach Testi (Ç) / Yani Anastasidis, .Rotter Cümle Tamamlama Testi-Üniversite Formu (U) / Füsun Akkoyun, .Rozenweig Testi (Ç) / Yani Anastasidis, .Szondi Testi (Ç) / Yani Anastasidis, .Tematik Algı Testi (T.A.T) (Ç) / Yani Anastasidis, İlgi ve Tutum Ölçekleri, .Algılanan Çocukları Yetiştirme Tutumları Ölçeği (T) / Güler Okman, .Aile Kabul va Reddetma Ölçeği / E.Tansel, .Aile Tutum Ölçeği (PARA) (U) / G.Le ompte,A.Le Compte, .Anababa Davranış Ölçekleri (T) / Sevda Uluğtekin, .Anababa Tutum Envanteri (T) / Yıldız Kuzgun, .Anababa Tutum Ölçeği (T) / Gülden Bilal, .Anababa Tutum Ölçeği (T) / Suna Polat, .edwards Kişisel Tercih Envanteri (U) / Yıldız Kuzgun, .Fen Bilimleri İlgi Envanteri / Nükret Çıkrıkçı, .Gazete Haberleri Testi (T) / Hasan Tan, .İş Doyum Ölçeği / E.Gödelek, M.Güler, .Kişisel Yönetim envanteri (U) / Yıldız Kuzgun, .Kuder Meslek Tercihi Envanteri Takımı CH / Test ve Araştırma Bürosu, .Kuder ilgi Envanteri Form CH (U) / S.Çetin Özoğlu, .Kuder Tercih Envanteri-Kişisel Form A(U) / Nizamettin Koç, .Mesleki Doyum Envanteri (T) / Yıldız Kuzgun, .Mesleki Yönetim Envanteri / Muharrem kepçeoğlu, .Mesleki Yönetim Envanteri / E.Savaş, .Mesleki Olgunluk Envanteri / Sibel Uzer, .Mesleki Olgunluk Envanteri – Yeterlilik Testi (Ç) / Ayşim İncesulu, .Mesleki Olgunluk Ölçeği / B.Akay, .Mesleki Olgunluk Envanteri – Yeterlilik Testi / A.Sibel Uzer, .Mesleki Olgunluk Envanteri-Tutum Ölçeği (U / A.Sibel Uzer, .Öğretmenlik Anlayışı Envanteri (Ç) / Test ve Araştırma Bürosu, .Öğretmen Tutum Envanteri (Ç) / Feriha Baymur, .Rokeach Değer Surveyi / M.Karaduman, .Servis Ortamı ölçeği (U) / Perin Uçman, .Thurslone Alaka Testi (Ç) / Mücella Orormanlıoğlu, .Thurstone İlgi Envanteri / Remzi Öncül, .Yeme Tutum Testi (Anoreksiya Nevroza) / O.Doğan,I.savaşır, N.Erol,wisc-r, wiscr, wıscr, wısc-r, wisc-r testi, wiscr testi, wıscr testi, wısc-r testi, wisc-r zeka testi, wiscr zeka testi, wıscr zeka testi, wısc-r zeka testi, üsküdar wisc-r zeka testi, üsküdar wiscr zeka testi, üsküdar wıscr zeka testi, üsküdar wısc-r zeka testi, üsküdarda wisc-r zeka testi, üsküdarda wiscr zeka testi, üsküdarda wıscr zeka testi, üsküdarda wısc-r zeka testi, istanbul wisc-r zeka testi, istanbul wiscr zeka testi, istanbul wıscr zeka testi, istanbul wısc-r zeka testi, istanbulda wisc-r zeka testi, istanbulda wiscr zeka testi, istanbulda wıscr zeka testi, istanbulda wısc-r zeka testi, anadolu yakası wisc-r zeka testi, anadolu yakası wiscr zeka testi, anadolu yakası wıscr zeka testi, anadolu yakası wısc-r zeka testi, anadolu yakasında wisc-r zeka testi, anadolu yakasında wiscr zeka testi, anadolu yakasında wıscr zeka testi, anadolu yakasında wısc-r zeka testi, istanbulda nerede wisc-r zeka testi, istanbulda kim wiscr zeka testi, istanbulda nerede wıscr zeka testi, istanbulda kim wısc-r zeka testi,
merhabalar Thustone Alaka Testini paylaşabilir misiniz?