Ruh Sağlığı

Sosyal Fobiniz Var mı? Test Edin!

Sosyal ortamlSosyal Fobiniz Var mı Test Edinarda geriliyor, yalnız vakit geçirmeyi daha çok seviyorsanız sosyal fobiniz olabilir.

Sosyal ortamlarda geriliyor, yalnız vakit geçirmeyi daha çok seviyorsanız sosyal fobiniz olabilir. Psikiyatrist Doktor R. Sabri Yurdakul’un hazırladığı bu testi çözerek sosyal fobinizin olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Öncelikle soruları evet ya da hayır olarak cevaplayın

Sosyal bir ortama girmekte zorlanır mısınız?
İnsanların yanında konuşmaktan çekinir misiniz?
Bir yere gittiğinizde bana bakıyorlar diyerek endişelenir misiniz?
Bir sunum yapmanız gerekse rezil olurum diyerek kaçar mısınız?
İş yerinde amirlerinize bir şey anlatmanız gerekse bu sizi kaygılandırır mı?
Başkalarının yanında yemek yemekten kaçınır mısınız?
Öğrenciliğinizde tahtaya kalkmaktan korkar mıydınız?
İnsanların baktığını düşünerek bakışlarınızı kaçırır mısınız?
Bir ortama girmekten kaçamadığınız durumda sıkıntı, huzursuzluk, çarpıntı yaşarmışınız?
İnsanlarla bir yerlere gidip bir şeyler yapmak yerine yalnız başınıza evde oturmayı tercih eder misiniz?

Sonuçlar

Hayır cevaplarınız fazla ise

Cevaplarınızdaki hayırların sayısı evetlerden fazla ise sosyal fobik sayılmazsınız ancak bunlardan bir veya bir kaçına sahipseniz sosyal ortamlarda rahatsızlık duyuyor olabilirsiniz. Bunu az yaşıyorsanız çok sorun değil ama genel olarak kendimi huzurlu hissetmiyorum diyor ve bu ortamlardan kaçınıyorsanız o zaman bunun üzerine gidip yenmeniz gerekebilir. Ben zaten kalabalığı sevmiyorum diyerek zaman zaman kendimizi kandırabiliriz ama bu işimizi daha çok zorlaştırır.

Ortamlara girmedikçe, girmemiz zorlaşır ve bakarız ki bahaneler bizi o ortamlardan uzaklaştırmış. Bunun yerine mümkün olduğu kadar sosyal ortamlara girmeli ve bu ortamlarda rahat davranma alışkanlıklarını edinmeliyiz. Başlangıçta zor olsa bile bir süre sonra daha rahat olarak bu ortamlara girebildiğimizi gözleyecek ve bu da bize cesaret verecektir. Herkesin başlangıçta çekinebileceğini ve bunun normal olduğunu düşünürsek sosyal ortamlarda duyduğumuz rahatsızlık azalabilir. Bu ortamlar entelektüel becerilerimizi arttırır, insanların ilgisini çekebilecek konuları öğrenir ve bunları güzel bir şekilde aktarma becerisini de kazanırsak sosyal ortamlar sıkıntı veren ortamlar olmaktan çıkar. Sosyal ortamlar bizim için insan ilişkilerinin başarıya dönüştüğü alanlar haline gelecektir.

Evet cevaplarınız fazla ise

Evetlerinizin sayısı hayırlardan fazla ise sosyal yönden fobik davranışlarınızın olduğunu söyleyebiliriz. Bunun üstüne gitmeyip kaçındığınız zaman bu giderek artar ve hiçbir ortama girmek istemeyiz. Bu nedenle sosyal fobilerin mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavinin temel prensiplerinin başında ise kaçınma davranışını kaldırmak gelir. Şimdiye kadar uzun zamanlar bu ortamlardan kaçınmış ve girmek yerine uzaklaşmayı tercih etmişsek, başlangıçta biraz daha kolay ortamlardan başlamak iyi olacaktır. Örneğin aile toplantılarındaki kalabalıklarda test etmek, daha çok bildiğimiz arkadaşlarımızın olduğu topluluklara katılmak, başlangıçta süreyi kısa tutup sonra uzatmak, aşırı sıkıldığımızı, ellerimizin terlediğini , yüzümüzü ateş bastığını hissetsek bile dayanmaya çalışıp ortamdan kaçmamak sosyal fobimizi yenmemize faydalı olacaktır. Sosyal ortama girip dikkat çekmekten çekiniyorsak önce iyi bir dinleyici olarak o ortamda yer almalı, giderek insanların ortamda neler konuştuklarını görüp bunlar konusunda becerilerimizi arttırmak işe yarayacaktır. Çabalarımızın yetersiz kaldığı durumlarda bir psikiyatrist veya psikolog desteği ile gitmek, terapilerle kaygıyı azaltıp ortamlara girmek, çok gerektiği durumlarda ortama girme alışkanlığını kazanana kadar kaygı giderici hafif ilaç desteği almak iyi gelebilir. İlaç desteği başaramadığımız durumlarda üzerine gitmemizi kolaylaştıracak ve sosyal fobimizi yenmeye faydalı olacaktır. İnsanın sosyal bir varlık olduğunu düşünüyorsak, sosyal becerilerimizi arttırmak gerek ruhsal hayatımızda gerekse iş yaşantımızda bize güven ve cesaret verecektir unutmayalım.

 

hürriyet

 

Kariyer İstihdam Merkezi
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Yorum Yap

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]