Ruh Sağlığı

Stres belirtilerinin ilk görüldüğü yer ağız dokuları

Stres belirtilerinin ilk görüldüğü yer ağız dokularıGünlük hayatta karşı karşıya kalınan stres diş sağlığını da bozuyor.

Aşırı stres nedeniyle meydana gelen ve tıptaki adıyla Bruksizm olarak bilinen diş gıcırdatma; dişlerde kırılmalara, hassasiyet, sallanma, hatta baş ve çene ekleminde ağrı nedeni.

Diş Hekimi Altuğ Serçe, diş gıcırdatmanın yol açtığı hasarları ve tedavisini anlattı:

“Diş gıcırdatma genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayı. Genellikle bu alışkanlığa sahip bireyler bundan habersiz.

Diş gıcırdatma hakkında çeşitli görüşler var. Kimi görüşlere göre dişler arasındaki kapanış ilişkisinin bozulmasından kaynaklanıyor, kimilerine göre de santral sinir sistemindeki bir hastalık neden oluyor.

Ancak bazı araştırmacılar da bu iki nedeni de kapsayan çok yönlü bir problem olduğunu ileri sürüyor. Ancak duygusal streslerin, diş gıcırdatmanın nedenleri arasında en önemli faktör olduğu herkesin kabul ettiği bir görüş.

Vücutta stres belirtilerini ilk gördüğümüz yer ağız dokuları. Stres diş gıcırdatmanın hem oluş nedeni hem de olayın şiddetini artıran en önemli faktör olarak belirleniyor.”

Diş gıcırdatmanın verdiği hasar

Dişlerin çiğneyici yüzünde oluşan aşınma: Dişlerin birbirleri ile sürtünmesi sonucunda oluşan aşınma tüm dişleri kapsayabilirse de özellikle ön dişlerde daha etkili.
Dişlerde kırılma: Dişleri sıkma ve gıcırdatma sonucunda ön dişlerin köşelerinde arka dişlerin çıkıntılı kısımlarında mikro çatlaklar oluşur. Röntgen ile saptanamayan bu çatlaklar zamanla büyüyerek dişlerin kırılmasına neden olur.
Dişlerde aşırı hassasiyet: Genellikle soğuğa karşı hassasiyet gelişir. Ani diş sızlamaları başlar.
Diş etinin geriye çekilmesi ve genellikle bununla birlikte oluşan dişin boynunda diş eti hizasında oluşan çentik şeklindeki aşınmalar: Bu durumun oluşmasına neden olarak ilerleyen yaşa bağlı diş eti çekilmesi ya da aşırı baskı uygulanarak yapılan diş fırçalama gösteriliyorsa da bruksizm hastalığının dişlerde bu gibi oluşumlara neden olduğu bilinmeli.
Dişlerde sallanma: Yıllar süren gıcırdatma sonucu dişler gevşeyerek sallanmaya başlar. Aşırı basınç dişleri saran kemik desteğinin kaybolmasına neden olur. Bu durumu telafi etmek için dişlerin kökleri hizasında ekstra kemik çıkıntıları gelişir.
Yanaklarda iritasyon (tahriş): Özellikle dişleri birbirlerine temas ettikleri kapanış çizgisi hizasında, yanağın iç kısmında çizgi ya da kabartı şeklinde fibröz bir oluşum meydana gelir. Bu oluşum nedeni ile sıklıkla “yanak ısırma” olayı ile karşılaşılır.
Kas ağrısı: Özellikle şakak ve yanak bölgesindeki kasların aşırı çalışması bu bölgelerde kas ağrısına neden olur.
Baş ağrısı: Kas ağrısı zaman zaman baş ağrısı şeklinde kendini gösterir.
Çene ekleminde ağrı : Çene eklemine aşırı yüklenilme nedeni ile eklemde ağrı, çıtırtı ve kenetlenme olabiliyor.

Ek tedavi gerekebiliyor

Diş Hekimi Altuğ Serçe, “Diş gıcırdatmasında tedavinin öncelikli amacı dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır” dedi.

Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan “gece koruyucuları”, diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araç.

Hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerin de uygulanması gerekebiliyor:

Stres terapisi,
Rahat uyumayı sağlayıcı önlemler,
Kas gevşetici ilaç uygulaması,
Hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi,
Eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları.

CNNTURK.com

Kim Psikoloji
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Yorum Yap

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]