Ruh Sağlığı

Uyku apnesinin şiddeti kışın artıyor

Uyku apnesinin şiddeti kışın artıyor

Uyku apnesinin şiddeti kışın artıyor

Gece uykusunda hastanın, gündüzleri ise başkalarının canına kasteden uyku apnesi kışın daha şiddetli ve tehlikeli oluyor. Çünkü dikkat ve konsantrasyon eksikliği yaratan sorun, trafik ve iş kazalarının meydana gelmesinde önemli rol oynuyor.

 

Uyku apnesinin, gece uykusunda 10 saniye veya daha fazla süreyle nefesin kesilmesi olduğunu belirten KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Karaman, bu duruma horlamanın da eşlik ettiğini söyledi.

Uyku apnesi hastalığının derin uykuya geçişi engellediğini söyleyen Karaman, “Kişi kendini uykusunu alamamış ve yorgun hissediyor. Bu yorgunluk gün boyunca devam ediyor. Performans ve dikkat eksikliğine sebep oluyor” dedi.

SOĞUK HAVALAR UYKU APNESİNİ ŞİDDETLENDİRİYOR

Kış, üst solunum yolu enfeksiyonun yaygın olduğu bir mevsim. Dr. Karaman’ın verdiği bilgiye göre, daha çok küçük dil, yumuşak damak, dil kökü ve bademcik bölgesinden kaynaklanan uyku apnesi, bu bölgelerin enfeksiyonları nedeniyle şiddetleniyor. Ayrıca kışın yoğun olarak kullanılan ısıtıcılar da buharı yok ettiği için boğaz kuruluğuna sebep oluyor, bu da apneyi tetikleyebiliyor. Bu tür durumlar, hastanın nefesinin kesildiği apne nöbetlerini ve uyku hijyeninin bozulduğu derin uykudan hafif uykuya geçişleri sıklaştırıyor.

KIŞ AYLARINDA KAZAYA DAHA ÇOK SEBEP OLUYOR

Uyku apnesinin, gün içerisinde yorgunluğa ve uyku haline yol açtığını vurgulayan Karaman, “Bu da özellikle performans ve dikkat gerektiren işlerde çalışanların trafikteyken ve araç kullanırken konsantrasyonlarını bozuyor, dikkati toplayamamaktan dolayı trafik kazalarının sıklığını artırıyor. Yağmurlu havaların fazla olduğu kış mevisiminde ise yol kayganlığının artması nedeniyle trafik kazalarında artışa yol açabiliyor. İş makinalarıyla çalışanlarda ise trafik kazalarının yanında, iş kazalarına da sebep olabiliyor” şeklinde konuştu.

AŞIRI KİLO APNEYİ TETİKLİYOR

Yeme şekli, diyet ve kilo bu sorunda önemli. Sigara, alkol, sakinleştirici veya bağımlılık yapan ilaçları kullanmak da uyku apnesini şiddetlendiren unsurlar arasında.

Soğuk havalarda fiziksel aktivitenin azaldığını vurgulayan Dr. Karaman, “Kış aylarında sportif aktivitenin olmadığı, rölantide bir yaşam tarzı, kişinin metabolizmasını yavaşlatır ve kilo alımını artırır. Bu anlamda diyetimize dikkat etmek, çay, sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerden uzak durmak, yani dengeli bir hayat sürmek uyku apnesini önleyici faktörler arasından ciddi avantajlar sağlar” ifadelerini kullandı.

UYKUDA KALP KRİZİNE BAĞLI ANİ ÖLÜM SEBEBİ OLABİLİR

Tedavi edilmeyen uyku apnesinin; kalp ritim bozukluğu, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, uykuda kalp krizine bağlı ani ölüm gibi ciddi riskleri olduğuna işaret eden Karaman, diğer riskleri “Kronik akciğer hastalıkları, insülin direnciyle beraber şeker hastalığı, ağız kuruluğu ve diş eti hastalıklarıyla beraber diş eti çekilmeleri, gece terlemeleri, diş dökülmeleri ve cinsel problemlere yol açabiliyor. Depresif ruh halinden dolayı kişinin psikiyatrik problemleri ve agresif çıkışları olabiliyor” şeklinde özetledi.

HEM HASTA HEM DE BAŞKALARI İÇİN RİSKLİ BİR DURUM

Uyku apnesi sorunu yaşayanlara seslenen Doç. Dr. Murat Karaman, “Uyku apnesini düşündürecek sorununuz varsa ve mevsim sonbahar-kış ise lütfen en yakın kulak burun boğaz uzmanına muayene olun. Çünkü uyku apnesi hastalığınız varsa ortaya çıkardığı problemlerle sadece kendi canınız açısından değil, olası trafik ve iş kazaları sebebiyle başkalarının canları için de risk oluşturuyorsunuz” uyarısında bulundu.

NTV

 

Kim Psikoloji
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com
Gelişmelerden haberdar olmak için lütfen mail grubumuza üye olunuz:

Yorum Yap

Konuşalım

T: +90 216 428 7546
E: [email protected]