ABD’de yapılan bir araştırma, uyku bütünlüğü elektriksel akım verilerek bozulan farelerin nesneleri tanıma yetisinin bozulduğunu ortaya koydu.
ABD’de yapılan bir araştırmada, elektriksel akım verilerek uyku bütünlüğü bozulan farelerde, nesneleri tanıma yetisinin bozulduğu belirlendi.
Nöroloji Uzmanı Dr. Gamze Eroğlu Arığ, yaptığı açıklamada, unutkanlığın birçok kişinin yaşadığı bir sorun olduğunu ve modern yaşamla birlikte gençler arasında da yaygınlık göstermeye başladığını söyledi.
Günlük yaşamdaki basit unutkanlıkların normal olduğunun altını çizen Arığ, bu durumun kişinin iş ve sosyal yaşamında sorunlar yaşamasına neden olacak kadar ciddi hale gelmesi durumunda hekime başvurulması gerektiği uyarısında bulundu.
Hafıza problemlerinin yaşanmaması ve bunu yaşayan kişilerin ise daha sağlıklı bir hayat sürdürebilmeleri için uyku ve beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Arığ, şunları belirtti:
“Hafıza işlevleri açısından uyku, öğrenilen bilgilerin pekiştirildiği, gereksiz bilgilerin ayrıştırılıp önemli olanların depolandığı oldukça aktif ve yaşamsal bir süreçtir. Gece uykusu boyunca yüzeysel, derin ve rüyalı uyku dönemlerinin periyodik ve sağlıklı bir süreç olarak yaşanması, kişinin günlük işlevselliği üzerinde hem psikolojik hem de zihinsel işlevler açısından büyük önem taşır. Bu nedenle, uykuya dalma ve uykuyu sürdürme güçlüğü yaşayan bireyler dalgın, dikkatsiz, konsantrasyon zorluğu yaşayan, gergin ve sıkıntılı kişiler haline gelebilirler. Ayrıca günlük yaşamda sosyal hayat ve iş performansı açısından da zorluk yaşayabilirler.
ABD’de yapılmış bir çalışma, uyku bütünlüğü elektriksel akım verilerek bozulan farelerde nesneleri tanıma yetisinin bozulduğunu göstermiştir. Bir başka çalışmada ise gönüllü katılımcılara karmaşık matematik problemleri verilerek çözmeleri istendi. Çalışma sonunda, uykusunu iyi alan katılımcıların diğerlerine göre 3 kat daha fazla başarı gösterdiği saptandı. Araştırmalar, kaliteli gece uykusunun öğrenilmiş bilgilerin çok daha iyi hatırlanmasına katkı sağladığını göstermiştir. Sağlıklı bir uyku, öğrenme potansiyeli ve zihinsel performansı artırmaktadır.”
Arığ, unutkanlığın bazı durumlarda kolayca teşhis ve tedavi edilebilecek nedenleri olabileceğini dile getirerek, “B12 vitamini eksikliği, unutkanlık üzerinde etkin rol oynamaktadır. B12 eksikliğinde unutkanlık, sinirsel gerginlik, denge bozuklukları, uyuşma ve duyusal kusurlar gibi bulgular görülebilir” dedi.
B12 vitamininin vücutta kullanılabilir hale gelebilmesi için, sağlıklı mide ve bağırsak işlevleri gerektiğinin altını çizen Arığ, “Çünkü B12 eksikliği çoğunlukla gastritik sorunlara bağlı emilim yetersizliğinden kaynaklanır. Yeterli miktarda et yemeyen ve vejetaryen beslenenlerde B12 alımı yetersiz olabilir. Bu sebeple unutkanlık yakınması olanların, beslenme alışkanlıkları araştırılmalıdır. Hastaya yapılan kan tetkikleri ile B12 düzeyi ölçüldüğünde eksiklik saptanırsa da bu sorun vitamin desteği ile tedavi edilebilir” bilgisini verdi.
A.A
Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No: 108 Manolya Apt.
Çamlıca İSTANBUL
0216 428 7 546 (0216 HAT P KİM)
[email protected]
www.kimpsikoloji.com